Aquest mes d’agost han començat els treballs de digitalització de bona part de l’Arxiu Municipal d’Alcoi gràcies al conveni subscrit el passat mes de març entre l’Ajuntament d’Alcoi i Family Search International (entitat sense ànim lucratiu radicada a Salt Lake City, Utah, EUA, la finalitat de la qual és la conservació i publicació de documents de valor històric i genealògic).
La declaració d’alarma sanitària va paralitzar l’inici dels treballs, més encara quan els equips tècnics no podien desplaçar-se des de Frankfurt per problemes de logística.
Els registres a digitalitzar tenen un valor històric, perquè, com a mínim, superen els 70 anys d’antiguitat i, per tant, estan emparats per la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol que permet la consulta i difusió pública de la documentació pública de valor històric que supere com a mínim els 50 anys d’antiguitat, així com el que dicta específicament la Llei 3/2005, de 15 de juny, de la Generalitat Valenciana, d’Arxius.
Segons estimacions tècniques del mateix Arxiu Municipal d’Alcoi, es calcula que la documentació a digitalitzar representa un volum aproximat d’unes 899.556 pàgines, la qual cosa suposaria (a preu de mercat) una inversió superior als 150.000 €.
Family Search International assumeix tot aquest cost desplaçant equips humans i tècnics a l’Arxiu Municipal d’Alcoi per a fer aquest treball de digitalització, i es compromet a lliurar còpia de tot el treball realitzat.
Entre la documentació a digitalitzar hi ha Padrons de Veïns, Expedients de Reemplaçaments militars, Cèdules d’empadronament, Registres d’inquilins, Registres de cèdules de veïnatge, Relacions del Registre Civil, Llistes de veïns, Cens electoral i Registres d’inhumacions.
“Es tracta de treballs molt dificultosos i que permetran augmentar significament els documents digitalitzats del nostre arxiu. Una gran part passaran a Bivia, la Biblioteca Virtual d’Alcoi que cada vegada està tenint més èxit i està sent un exemple per a altres municipis. Persones tant del nostre país com de fora d’Espanya han realitzat treballs d’investigació gràcies a Bivia i després han vingut ací a finalitzar-los. Com sempre diem, Smart City és utilitzar la tecnologia per facilitar la vida a la ciutadania i van des de les càmeres que ajuden a localitzar a possibles autors de delictes a per exemple aquests treballs tan importants i que d’haver dut endavant l’ajuntament hagués suposat un gran cost”, ha conclòs el regidor de Cultura, Raül Llopis.
Aquest conveni vol continuar amb el projecte de digitalització iniciat en 2001 i que va concloure dos anys després amb la producció d’un total de 173.000 fotogrames. Aquesta primera fase de captació d’imatges es va limitar als padrons i censos de població d’Alcoi entre 1846 i 1921, amb la finalitat d’extraure dades demogràfiques i/o genealògiques per a treballs de recerca d’ancestres familiars en l’àmbit internacional. Aquests treballs mantenen un impacte mundial, perquè són milions els usuaris que accedeixen a la documentació sobre els seus orígens familiars. D’aquesta manera, es dóna una visibilitat extraordinària als fons documentals de l’Arxiu Municipal d’Alcoi. El portal Family Search (http://familysearch.org) és considerat la base més gran de dades sobre genealogia mundial.
Comentarios