La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Villena ha posat en marxa un programa de rutes i visites per la localitat per a aquest mes d’agost. Aquesta és la segona edició d’aquesta iniciativa que es va celebrar amb gran èxit l’any passat.

Dos seran les visites que es repetiran al llarg del mes. La primera és la Ruta de les 3 Cultures, que va començar dissabte passat i es durà a terme els dies

15, 22 i 29, a les 20.00 amb un preu de 4,50€ (reduïda 3€ per a aturats, discapacitats, famílies nombroses, carnet jove, estudiants, etc.). Aquesta ruta va nàixer com un acte més dins de la Setmana del Mestissatge, que se celebra a l’estiu a la ciutat, i enguany s’ha suspés per la pandèmia.

La visita guiada transcorre pel Centre Històric de Villena, declarat Bé d’Interés Cultural. A través d’aquesta ruta es posa en valor la riquesa del passat medieval de la ciutat, acostant als visitants a les diferents religions i cultures que el van habitar: la cultura musulmana, el fesol i la cristiana. Al llarg del recorregut es donen a conéixer curiositats que expliquen l’origen del nucli urbà, la seua trama de carrers i els seus principals monuments. Dins de la ruta es visiten llocs d’interés com el Castell de la Talaia, les Cases-cova dels Pacheco o l’Ermita de San José; finalitzant en la Plaça Major.

La segona ruta, que és gratuïta, és la Ruta dels Rellotges que es tindrà lloc el diumenge 16 a les 11.00. Es tracta d’una breu però interessant ruta on s’explica l’origen i funcionament del grup de rellotges de sol amb el qual compta la ciutat. També es dóna a conéixer l’antiga escola de rellotgeria de Villena, qui eren les principals famílies, quines van ser les seues principals obres i la connexió de les mateixes amb la desapareguda Torre de l’Orellut. Es parla també de les torres campanar de Santiago i Santa María i dels seus rellotges i campanes.

La Regidoria de Turisme ha reduït els aforaments de totes les visites, a 15 persones, per a garantir la distància de seguretat, especialment en els espais tancats. Hi ha places disponibles per a totes les rutes, i en cas d’omplir-se la Ruta dels Rellotges, es considerarà fer una segona edició.

A més d’aquestes rutes, està obert al públic el Castell de la Talaia, el Museu Fester, el Museu Escultor Navarrés Santafé o l’Església de Santiago, entre altres. També s’han realitzat les visites mensuals al Jaciment Arqueològic del Cabezo Redó, diumenge passat dia 9 d’agost.

“Estem molt contents amb les xifres de visitants que tenim actualment. Des de la reobertura dels museus i monuments de Villena a la fi de juny, s’ha detectat que els visitants nacionals s’estan mantenint i hi ha un augment de turista de la Comunitat Valenciana; un 17% més en la Tourist Info del Castell el mes de juliol. El turisme de proximitat ha crescut davant la crisi sanitària i per això hem de potenciar-lo amb accions com a etes rutes” ha comentat Paula García, regidora de Turisme.

S’ha registrat un augment de visitants de la Comunitat de Madrid. Per contra, s’ha donat una reculada en els viatges de públic estranger, en línia amb el que està succeint en tota Espanya. Malgrat això durant aquest estiu s’estan rebent visites de belgues, francesos, russos i holandesos, entre altres nacionalitats.

La majoria dels visitants que estan arribant a l’estiu s’interessen per visitar, principalment, el Castell de la Talaia. Molts altres volen veure, a més, l’Església de Santiago o altres espais d’interés com el Museu Fester. Solen preguntar per llocs per a menjar i fins i tot botigues on comprar calçat. També s’interessen per altres pobles de la comarca, com Biar.