El pròxim divendres a les 19.30 hores tindrà lloc en l’Arxiu Municipal d’Ibi la inauguració de l’exposició “Les nostres xiques del cable”, dedicada a l’antic ofici de les telefonistes i a la funció que van exercir en el desenvolupament de les telecomunicacions fins a una data relativament recent. Amb ella es pretén mostrar el paper que van dur a terme aquestes professionals, principalment a Ibi i en l’entorn més pròxim, posant en valor una figura que va caure en desús amb la implantació del telèfon automàtic i que tendeix a associar-se a èpoques molt llunyanes, però que va formar part del dia a dia fins a 1974 a Ibi i fins a 1988 en alguns punts d’Espanya.
Aquesta activitat és el resultat de la unió d’esforços entre l’Arxiu Municipal i el Col·lectiu Saginosa que, per tal de donar major visibilitat a l’exposició, va proposar portar-la a la Llotja de l’Arxiu, així com buscar a totes les dones que hagueren exercit la professió de telefonista a Ibi o en municipis pròxims. Si bé al principi tan sols es comptava amb la participació de tres dones, una d’elles d’Agost, amb el temps s’ha anat ampliant aquesta nòmina a quasi una vintena de telefonistes iberudes, fins al punt de poder afirmar que s’ha localitzat a la majoria de dones que van exercir aquesta professió en el nostre municipi.
El servei telefònic es va instal·lar a Ibi en 1940 i va funcionar de manera manual, gràcies al treball de les operadores, fins a l’agost de 1974, quan va ser automatitzat i ja no va ser necessària la intervenció de telefonistes. Aquest sistema va perdurar en alguns municipis de la província d’Alacant fins a juliol de 1980, sent Beniarrés, Gaianes i l’Orxa els últims a tindre’l, i no va desaparéixer per complet fins a desembre de 1988, quan es va automatitzar l’última central manual que quedava al país, en Polopos, en la Alpujarra de Granada.
En la inauguració, les antigues telefonistes explicaran com es desenvolupava aquest treball que s’ha convertit en icònic, a través dels seus records, vivències i anècdotes. Així mateix, l’exposició, coordinada pel periodista Antonio Teruel, donarà compte del desenvolupament del servei telefònic durant les dècades centrals del segle XX i de l’ofici de les telefonistes, a través de documentació diversa com fotografies, dades, retalls de premsa, guies telefòniques i aparells de telèfon, entre altres. La mostra estarà oberta en la Llotja de l’Arxiu fins al 29 de febrer i podrà visitar-se de dilluns a divendres de 9:00 a 15:00 hores. Podran organitzar-se visites guiades per a grups, telefonant al 966552728.
Després de la inauguració, qui desitge continuar amb la tertúlia podrà fer-ho en el Casal del Col·lectiu Saginosa, en el Carreró de les Ànimes 1, on s’oferirà un refrigeri als assistents i hi haurà una sessió de música electroswing a mena de final de festa.
Comentarios