L’entrada al refugi antiaeri del carrer Triana des de l’edifici dels antics jutjats localitzada aquesta setmana es deixarà oberta una vegada concloguen els treballs de rehabilitació de l’immoble. Hoaan nvisitado la troballa de la nova entrada al refugi el vicealcalde, José Aix; la tècnica de Patrimoni Històric, María del Carmen Sánchez i l’arquitecte municipal Esteban Cacho, al costat dels responsables de la direcció d’obra de l’empresa adjudicatària de les obres. D’aquesta manera, Aix ha assenyalat que “es podrà connectar per a qualsevol visitant puga gaudir del refugi i d’aquest edifici” que conté diversos elements que “són una sorpresa”, com un drap de muralla que “possiblement és del segle XIV”.
Per part seua, Esteban Cacho ha manifestat que, aprofitant la realització dels treballs de rehabilitació, es cobrirà l’entrada al refugi per a poder-la deixar oberta i connectada amb el túnel subterrani. D’un altre costat, la tècnica de Patrimoni Històric ha considerat que la troballa de l’entrada “és molt important” perquè “completa la informació que teníem del refugi de Santa Justa”. A més, ha assenyalat que la localització de l’entrada “significa molt perquè és una manera de recuperar patrimoni històric i cultural” i “donarà peu a conéixer el que anomenem l’arqueologia de l’arquitectura d’aquest entorn”, amb la finalitat de “dinamitzar-lo i posar-lo en valor”.
La construcció del refugi antiaeri va ser acordada en la sessió del Consell Municipal el 28 d’abril de 1938, en plena Guerra Civil. El recorregut començava al carrer Sant Just, on se situava l’antiga reguarda de Policia Local i arribava fins al carrer Triana. Té entre 2 i 2,5 metres d’altura i una amplària d’entre 1,5 i 3,6 metres. Durant la Guerra Civil, es va usar com a magatzem de proveïments i, en finalitzar aquesta, com a magatzem municipal fins als anys 90 del segle passat, data en què es va clausurar per a construir una xicoteta fornícula amb una verge de taulells en l’única entrada conservada.