L’Ajuntament d’Elx, a través de la regidoria de Cooperació al Desarrollo, ha col·laborat al costat de Solidaritat Internacional del País Valencià per a acostar la realitat que viuen les persones refugiades que creuen la Mar Mediterrània. La regidora de l’àrea, Mariola Galiana, acompanyada de la representant de Solidaritat Internacional, Paloma Jiménez, i la fotoperiodista i autora de les fotografies del projecte, Alicia Petrashova, ha inaugurado la mostra que estarà en el centre cultural de les Clarisses fins al pròxim 17 de febrer.

Una activitat on, a través del telèfon mòbil i una exposició inmersi-va, el públic pot posar-se en el lloc d’un home o una dona refugiada que creua el Mediterrani per a sobreviure. A més, les persones parell-ticipantes podran adquirir el rol i, per consegüent, poden transitar per la història de vida de diferents persones refugiades i voluntàries i prendre decisions que els porten per diferents camins.

Mariola Galiana ha manifestat que “l’objectiu que es té amb aquesta iniciativa és conscienciar a la ciutadania sobre la vulneració sistemàtica que pateixen dia a dia totes aqueixes persones que fugen dels seus països mayoritariamente per conflictes armats o guerres a la recerca d’un lloc millor”. Així mateix, la regidora ha posat el focus en la persecució i la situació d’amenaça que pateixen les organitzacions que treballen en la defensa dels drets humans de les persones en moviment, especialment en la Mar Mediterrània, ruta migratòria considerada hui dia com la més pe-ligrosa del món i ha animat a la ciutadania a participar en aquesta activi-doneu per a viure l’experiència real que pateixen aquestes persones.

Es tracta d’un projecte que encaixa a la perfecció amb la línia estratègica que des de fa anys segueix l’Ajuntament, quant a respecte pels drets humans, i que respon al compromís municipal de complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. Per a això, el Consistori ha col·laborat amb el cofinançament, cessió d’espais i promoció d’aquesta activitat. “El gran joc dels drets humans”, tal com es titula l’activitat, s’emmarca dins del projecte “Mar Mediterrá-*neo: Drets Humans a la deriva”. La campanya s’inicia amb els testi-*monios de Salvador Perelló i Alicia Petrashova, voluntaris de l’ONG de rescat ProemAid, que comparteixen les seues vivències a través d’entrevistes i fotografies sonores per a acostar a la població aquesta realitat.

Petrashova ha indicat que “ens agradaria que les persones que vingueren a jugar prengueren un paper més actiu i que realment veren que la seua reflexió i implicació a través de l’art contribueixen al canvi d’aquesta horrible situación”.

Per part seua, Paloma Jiménez ha incidit en què el missatge que es vol emportar a la ciutadania és humanitzar i posar rostres d’aquestes experiències per a conéixer l’extrema situació que s’està vivint actualment. “Necesitamos aquests espais d’incidència política i de reconeixement institu-*cional perquè aquestes persones, una vegada passen aquest infern, puguen en-contrar una llar a Elx”, ha assenyalat.

A més de l’aportació econòmica de l’Ajuntament d’Elx, aquest projecte ha sigut possible gràcies al finançament de la Conselleria de Participa-*ción, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i la Regidoria de Cooperació, immigració i voluntariat de l’Ajuntament d’Alacant.