La Universitat d’Alacant ha inaugurat el passat dimecres l’exposició «Artífexs del canvi: les dones en la innovació i la creativitat» a la Facultat de Dret de la mà del Magister Lucentinus i dels autors d’aquesta, l’Oficina Espanyola de Patents.

La mostra, que es pot visitar en l’accés a la facultat, ha sigut inaugurada pel rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, Pilar Montero, directora del Magister Lucentinus, màster de Propietat Intel·lectual i Innovació Digital de la UA, el degà de la Facultat de Dret, Pedro Femenía i el director de l’Oficina Espanyola de Patents, José Antonio Gil Celedonio.

El rector ha agraït a l’Oficina Espanyola de Patents la cessió de l’exposició i ha destacat que «posa en valor el paper de la dona en els invents i les patents al llarg de la història». Palomar també ha assenyalat la relació excel·lent que hi ha entre la Universitat d’Alacant i l’Oficina Espanyola de Patents, la qual col·labora habitualment amb el màster de Propietat Intel·lectual «com ho ha fet avui mateix el seu director, que ha oferit una classe a l’alumnat aquest mateix matí».

José Antonio Gil Celedonio ha apuntat que «és un honor per a Espanya comptar amb una universitat que té un màster com el Magister Lucentinus centrat en les patents i la propietat intel·lectual que forma grans professionals» i ha explicat que l’exposició «forma part del treball de visibilització que fem a l’Oficina Espanyola de Patents i estem encantats que es puga visitar des d’avui a la Universitat d’Alacant».

L’exposició vol donar visibilitat a les dones inventores i els invents d’aquestes, i celebrar el talent, l’enginy, la curiositat i el valor de les dones que impulsen el canvi en el nostre món i plasmen el nostre futur comú.

L’exposició mostra la història de 23 dones inventores i les seues patents. Les imatges i els textos estan trets de la galeria temàtica de «Dones Inventores» disponible en la web històrica de l’OEPM, així com d’altres fonts. La mostra exposa la trajectòria d’inventores d’una talla internacional com Margarita Salas, qui ha faltat recentment, que l’any 2019 va rebre el premi a l’Inventor Europeu 2019 en la categoria i també la Medalla al Mèrit en la Investigació i en l’Educació Universitària, en la seua categoria d’Or, o Erna Schneider Hoover: matemàtica i informàtica nord-americana que va ser la primera persona a rebre dos premis Nobel, el de Física (1903) i el de Química (1911), per les seues investigacions sobre la radioactivitat.

També la inventora espanyola Ángela Ruiz Robles (1895-1975). Mestra, pedagoga i inventora, reconeguda com la precursora del llibre electrònic. O Hedy Lamarr (1914-2000). Actriu i inventora nord-americana que va col·laborar amb l’esforç bèl·lic a través d’una patent concedida l’any 1942 per a un sistema de comunicacions secret per a llançar torpedes teledirigits per ràdio impossibles de detectar per l’enemic (US 2292387). I que era una versió pionera del salt en freqüència o sistema d’espectre expandit, la tecnologia base dels actuals «Wi», la telefonia «3G» o el «Bluetooth».