Dimecres que ve 18 d’octubre a les 20.00 hores tindrà lloc la presentació del llibre ‘Rutes de la Memòria Obrera’ en la sala d’actes de la Fundació Paurides González Vida. L’acte és organitzat per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Elda, amb la col·laboració de la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals (FEIS) de la Confederació Sindical de Comissions Obreres del País Valencià, editora del llibre.
La regidora de Memòria Democràtica, María Gisbert, acompanyada d’Alberto Gómez, en representació de la Fundació FEIS, i de Juan Carlos Márquez, tècnic municipal de Patrimoni Històric, ha indicat que «aquest llibre fa una recorregut històric en el qual apareixen diversos llocs destacats del moviment obrer de terres valencianes».
Per part seua, Alberto Gómez ha explicat que «hem recopilat episodis i processos històrics que van tindre lloc en set localitats i comarques de la Comunitat Valenciana: Vall d’Uixó, Port de Sagunt, Bunyol, València, Alcoi i les comarques del Vinalopó, amb un especial protagonisme d’Elda».
Gómez ha afirmat que «els fets que es recullen van tindre lloc entre finals dels anys seixanta i principis dels huitanta, en un període històric que coincideix amb els últims anys del Franquisme i la Transició».
Per part seua, Juan Carlos Márquez ha assegurat que «va ser una època en la qual va tindre un especial protagonisme el moviment obrer, amb lluites per la llibertat, la dignitat del treball i els drets dels treballadors i treballadores. Aquelles mobilitzacions no solament van reivindicar drets socials i econòmics, sinó que van estar en la base de la construcció de l’actual democràcia i el règim de llibertats civils que actualment vivim».
L’arqueòleg municipal i tècnic de Patrimoni Històric ha destacat que «es tracta d’un exercici de memòria i història, que dona especial importància a les rutes i itineraris que encara hui permeten recordar aquelles lluites i reivindicacions. També a les persones i col·lectius que es van comprometre i es van arriscar en aquells moments per la defensa de drets i llibertats que actualment formen part de la nostra democràcia i de les nostres vides i que va costar molt aconseguir».
La presentació serà a càrrec del professor José Ramón Valero Escandell (Universitat d’Alacant). Valero Escandell és coautor, al costat de Francisco Moreno Sáez, Miguel Ors Montenegro i Carlos Salines Salines, d’un capítol del llibre especialment interessant per a Elda i la seua comarca: ‘El Moviment Assembleari a les comarques del Vinalopó’.
El capítol reflecteix la importància i singularitat d’Elda, al costat d’altres localitats pròximes, en les mobilitzacions obreres que sobretot en l’estiu de 1977 van deixar una petjada inesborrable a la ciutat.
En la presentació intervindran, a més, Carmen Palomar Román (secretària de la Unió Intercomarcal de CC.OO. Vinalopó-Vega Baixa), Santiago Mateu Blasco (Secretari de Cultura de Comissions Obreres del País Valencià) i María Gisbert Candela (regidora de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Elda). L’acte és obert i gratuït, limitat a l’aforament del local.
Comentarios