El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha visitat aquest matí les obres de restauració i conservació que la institució està escometent al Castell de Planes, uns treballs que han permés traure a la llum un jetón del Ducat de Parma del segle XVI. Descoberta en el morter de la Torre Nord, aquesta moneda, que era utilitzada en l’època com un pagaré, té un gran valor arqueològic.

Els treballs de restauració, que estaran conclosos en un termini de sis mesos aproximadament, compten amb una aportació provincial de 175.00 euros, que se sumen als 600.000 euros que la pròpia Diputació va invertir en 2017 per a la reconstrucció, amb caràcter d’emergència, del llenç de la muralla, que va col·lapsar a causa de les pluges.

Mazón ha estat acompanyat per l’alcalde del municipi i diputat provincial, Javier Sendra, el diputat d’Arquitectura, Juan Francisco Pérez Llorca, i nombrosos alcaldes de la zona, entre ells els d’Ibi, L’Orxa, Benillup, Farmorca, Benimassot, Benifallim, Confrides i Almudaina, així com l’arquitecte cap de la Diputació, Rafael Pérez, entre altres.

En aquesta ocasió, les obres se centren en garantir l’estabilitat estructural de la Torre Nord i el seu entorn, així com del sector d’entrada de la fortalesa. D’aquesta manera, s’està actuant a la torre d’Edat Moderna, en les estructures contigües a aquesta, en el llenç de la muralla nord i vessant i a l’interior i accés al castell.

“És impossible mirar al futur si no sabem d’on venim i el que està fent de manera estratègica la Diputació és recuperar la nostra història, patrimoni i valor i fer-ho compatible amb el futur. Amb la museïtzació d’aquest enclavament aconseguim, amb el nostre passat, guanyar el futur”, ha indicat Mazón, qui ha insistit que “recuperant els nostres senyals d’identitat i patrimoni estem recuperant les nostres possibilitats de futur fent més atractiva encara la zona”.

El president ha ressaltat, d’altra banda, la troballa de la moneda i la seua importància arqueològica que suposa, ha dit, “un altre atractiu més perquè trobar una moneda del segle XVI en una construcció almohade del segle XIII és, veritablement, de gran interés per a historiadors”.

Així mateix, ha avançat que es continuarà treballant per a aconseguir la museïtzació del Castell de Planes, convertint-lo en un centre museogràfic de la cultura aràbic-cristiana, i d’altres enclavaments històrics d’altres municipis de la comarca. En aquest sentit, ha indicat que es potenciarà la promoció turística de la ruta dels castells i de l’interior de la província.

Per part seua, l’alcalde Javier Sendra ha ressaltat, al seu torn, el nou descobriment del jetón “per la seua antiguitat i singularitat” i ha explicat que no té encunyada cap quantitat “ja que s’utilitzava en l’època com si fóra un xec”.

Actuacions

Les obres, que es van iniciar a principis del mes de març i es van reprendre el passat 11 de maig després de la suspensió imposada per l’alerta sanitària, inclouen, entre altres actuacions, la consolidació estructural de la base de la torre d’Edat Moderna, la reposició de la seua geometria i de que manca en la maçoneria, l’increment de l’altura o la restauració de la coberta, a més del desenrunament del terreny, la formació i col·locació de paviment a l’interior i la construcció d’escala d’accés interior.

Així mateix, s’està actuant en les estructures contigües a la torre, eliminant els enderrocs existents i reconstruint i consolidant les parts danyades.

Aquestes obres d’urgència inclouen també actuacions en el llenç de la muralla nord per a augmentar la seguretat des de l’interior del castell i harmonitzar la rematada del seu alçat. Per a això, es treballa en la consolidació del vessant i en la reconstrucció dels murs afectats per les ensulsiades en la vessant nord, on s’assentisca el castell, al mateix temps que es condicionaran els passos per als vianants amb les degudes mesures de seguretat.

Finalment, també s’actuarà en les pròximes setmanes a l’interior del castell, per a protegir les estructures medievals i garantir la seguretat, i en l’accés a la fortalesa.

Per part seua, les obres escomeses en 2017 a causa de l’ensulsiada de la muralla provocat per les intenses pluges caigudes en la zona van incloure la retirada d’enderrocs i la consolidació de les estructures arquitectòniques.