El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) ha presentat aquest matí en roda de premsa la seua nova programació per als mesos de febrer a maig, un programa que comença aquest dijous 8 de febrer amb la presentació del llibre El sueño de Leteo, de l’assagista, poeta i professor Vicente Cervera (Seu Ciutat d’Alacant, Sant Ferran, 40, a les 19 hores) que estarà acompanyat pels professors Carmen Alemany (UA) i Joaquín Juan Penalva (UMH).
Beatriz Aracil, directora del CeMaB, ha desgranat les catorze propostes literàries que componen el nou programa, integrat per trobades amb escriptors, conferències, jornades, seminaris i presentacions de llibres.
L’escriptor, periodista i guionista cubà Leonardo Padura, Premi Princesa d’Astúries de les Lletres, es perfila com el plat fort del programa d’aquests mesos. Serà el protagonista de dues activitats dissenyades pel CeMaB i el Vicerectorat de Relacions Internacionals per als dies 21 i 22 de març: les conferencies «Censura, autocensura y cancelación: la luz de nuestro tiempo» (21 de març a les 19 hores. Seu Ciutat d’Alacant a Sant Ferran, 40); i «Un creador nos introduce en su mundo: Leonardo Padura. El ser humano y el escritor» (22 de març a les 12 hores. CeMaB, Facultat de Filosofia i Lletres III).
L’apartat de la programació dedicat a trobades amb escriptors comptarà amb la dramaturga hispanouruguaiana Denise Despeyroux, la poeta i novel·lista colombiana Piedad Bonnett i l’escriptora mexicana Daniela Tarazona, als quals se sumarà el director de cinema, guionista i productor Enrique Viciano. Concretament, Denise Despeyroux acudirà al CeMaB el pròxim 29 de febrer, on impartirà la conferència «El juego del teatro: intemperie y compromiso» (CeMaB, a les 17.30 hores), un acte coorganitzat amb el màster d’Estudis Literaris de la UA com a part del cicle sobre Escriptores Migrants. El 14 de març, a les 10 hores, serà el torn de la poeta i novel·lista colombiana Piedad Bonnett, que, en complir-se els deu anys de la publicació del seu commovedor llibre Lo que no tiene nombre, parlarà de «Literatura de duelo»; i el 25 de març, a les 12 hores, el CeMaB ha programat una trobada amb el guionista, director i productor de cinema espanyol Enrique Viciano, esdeveniment en el qual també es projectarà la pel·lícula documental José Martí. Patria, agonía y debrer. L’escriptora mexicana Daniela Tarazona tancarà el cicle dedicat a Escriptores Migrants el 9 de maig amb la seua conferència «Escribir para ires» (CeMaB, a les 10 hores).
Com és habitual, les propostes literàries del CeMaB inclouen una sèrie de conferències impartides per experts i acadèmics de prestigi reconegut en la matèria. En aquest bloc es troben Robin Lefere, professor de la Universitat de Brussel·les, amb la xarrada «Borges, admirador memorioso de Unamuno» (6 de març, a les 15.30 hores); Carlos Alberto Pérez Garay, professor de la Universitat Ricardo Palma de Lima, la conferència de la qual versarà sobre «La independencia peruana e hispanoamericana desde la narrativa y la novela histórica (siglos XIX-XXI)”» (11 de març a les 10 hores); Carmen Márquez (Universitat de Las Palmas) i César Oliva (Universitat de Múrcia) oferiran un diàleg sobre teatre espanyol actual, com a part del cicle Trobar-se en la Paraula (12 de març a les 17.30 hores); i Agustín Prado, professor de la Universitat Nacional Major de Sant Marcos del Perú, parlarà de «Mercedes Cabello de Carbonera: apuntes a sus ensayos y novelas» (13 de maig a les 10 hores).
La programació es completa amb la II Jornada de Docència i Investigació Teatrals a la UA, coorganitzada amb el Departament de Filologia Catalana, i els vicerectorats d’Investigació i de Cultura Esport i Extensió Universitària (12 de març); el Seminari de Davy Desmas, professor de la Universitat de Tolosa, sobre Modalitats i Lectures de l’Escriptura Fragmentaria en la Narrativa Llatinoamericana Contemporània (15 i 17 d’abril), en col·laboració amb el màster d’Estudis Literaris, i la jornada en línia Poesia Infantil Mexicana a l’Aula (2 i 3 de maig), coorganitzada amb el Departament d’Innovació i Formació Didàctica UA de la Universitat Autònoma Nacional de Mèxic.
Comentarios