Fundació Mediterráneo ha donat a conéixer la fallada del 40é Premi de Novel·la Curta “Gabriel Sijé”, dotat amb 4.000 euros per a l’obra guanyadora, que la Fundació convoca amb la finalitat de donar suport a la promoció de nous talents de la literatura de parla hispana.
L’obra guanyadora de la XL edició d’aquest certamen és “El sótano de las hostias”, de l’escriptor veneçolà Luis José Malaver Valderrama. Aquest text ha sigut triat entre els més de 700 que van concórrer a l’última edició del Gabriel Sijé.
El president de Fundació Mediterráneo, Luis Boyer, afirma sobre el concurs de Novel·la Curta Gabriel Sijé que “aquest certamen literari és una mostra del compromís de Fundació Mediterrani amb el foment de les expressions culturals i de suport als joves talents de les lletres hispanes, tal com també succeeix amb els nostres premis de contes Gabriel Miró i de novel·la Vargas Llosa”.
Fundació Mediterráneo convoca des de 1972 i de manera ininterrompuda, actualment de manera biennal, el premi Gabriel Sijé, l’objectiu del qual, a més de promoure la figura de l’escriptor oriolà, és potenciar als nous narradors i escriptors de la llengua castellana. Cal destacar que la pròxima edició de certamen, la 41a, servirà per a commemorar el mig segle d’història d’aquest certamen, la qual cosa el situa com una referència històrica dels premis literaris de llengua espanyola.
En l’edició de 2020 d’aquest concurs literari, Fundació Mediterráneo ha rebut la participació més alta d’escriptors fins hui. En total, 736 obres, provinents de 28 països, es van presentar al certamen. Aquesta elevada participació (amb 169 obres més que en l’anterior edició de 2018 i amb 110 més que en l’edició amb més participació històrica, en 2011) i les dificultats de la pandèmia, ha obligat a posposar la fallada fins al mes de novembre, quan l’habitual hauria sigut fallar-ho a l’estiu.
Jurado d’excepció
El jurat del Premi Gabriel Sijé ha estat compost per Adriana Torres Martínez, María Fuensanta Estremera Saura, Luis Mariano Abad Merino, Manuel Cifo González, José Antonio Torregrosa Díaz i per Inés Chamón Fernández, que ha fet les vegades de Secretària del Jurat.
El premi Gabriel Sijé, impulsat des dels seus inicis per la Fundació Caja Mediterráneo, té com a objectiu honrar la memòria de l’il·lustre autor oriolà, Gabriel Sijé, que és el pseudònim amb el qual va ser conegut Justino Marín Gutiérrez, nascut a Orihuela el 30 d’octubre de 1915.
Aquest autor va escriure diferents contes, articles periodístics i va realitzar algunes traduccions, a més de fundar la revista “Silbo” en col·laboració amb Carlos Fenoll i amb Jesús Poveda. En 1944 va aparéixer el seu únic llibre publicat en vida, “Del sencillo amor”. Aqueix mateix any va guanyar el premi “Concha Montalvo” pel seu conte “Una historia demasiado vulgar”.
Premis literaris
Tant el premi de novel·la curta “Gabriel Sijé”, amb les seues 40 edicions, com el de contes “Gabriel Miró”, amb 60 edicions, són dues dels premis literaris més antics d’Espanya. Tots dos, al costat del “Vargas Llosa de Novel·la”, van ser creats per l’actual Fundació Mediterrani per a incentivar la cultura i, especialment, la creació literària en llengua castellana.
El nombre d’obres presentades als certàmens literaris de la Fundació Mediterrani ha anat en augment amb el pas del temps, així com la varietat dels llocs de procedència. En l’actualitat es presenten obres remeses des de tots els països hispanoparlants.
Biografia guanyador
Luis José Malaver Valderrama (San Vaig prendre, Veneçuela – 1 de setembre de 1964) és Llicenciat en Lletres, Esment Llengua i Literatura Hispanoamericana i Veneçolana, en la Universitat dels Andes, Mèrida. Professor Jubilat de la Universitat d’Orient, Nucli de Nova Esparta en la Càtedra de Lingüística.
Va ser membre fundador del Consell Editorial de la Revista d’Art i Literatura Tropell de Llums i de l’Associació d’Escriptors de l’estat Nova Esparta. Articulista de premsa escrita i digital i coproductor pel mig de la present (Teatre) amb el Xicotet Teatre Errant de la Universitat d’Orient, Nucli de Nova Esparta.
CURRÍCULUM LITERARI
Luis José Malaver ha publicat:
- ¡Ay!, Estela, quién contara! (Novela Corta). Premio Nacional Bienal de Literatura, Mención Narrativa Orlando Araujo 1995, Editorial Raidis, 1997.
- Pasapalos (Cuentos). Premio Regional de Narrativa “Ciudad de Juan Griego”, Fondo Editorial del Edo. Nueva Esparta, 1998.
- No hay mar que por bien no venga (Poemas). Premio Regional de Poesía “Ciudad de La Asunción,” Fondo Editorial del Edo. Nueva Esparta, 1998.
- La mirada secreta del barro (Poemas) Editorial El Perro y la Rana, 2005. Premio del 1er Certamen Mayor de la Artes y las Letras.
- Déjaselo a los astros (Monólogo) Antología de dramaturgos de Nva. Esparta. El Perro y la Rana, 2009.
- Edmundo Aray, libro de la colección Cuadernos Cineastas Venezolanos de la Cinemateca Nacional de Venezuela.
- Malaverismos (permiso sanitario en trámite) (Poemas). Premio de la Segunda Bienal de Literatura José Vicente Abreu, 2012. Apure.
Obres sense publicar:
- Días de abril, (Novela) Premio de la III Bienal de Literatura José Vicente Abreu, 2014. Apure.
- Panamargo (Teatro). Premio Municipal de Dramaturgia Miguel Ángel Insaústi, Ciudad de Barinas, Barinas, 1999.
- La bancarrota (Teatro). Mención Honorífica, Concurso de Dramaturgia, Universidad de Oriente, 2004.
- Por medio de la presente (Teatro) Premio de la XI Edición del Certamen de Dramaturgia para Adultos de la Fundación La Barraca, 2011. Participaron 114 dramaturgos de 18 países.
- Vida de E.P. (Novela) Premio Beca del Centro Nacional del Libro, 2018. Seleccionado en la Primera Convocatoria de ideas para Desarrollo de Guiones, auspiciada por la Fundación Villa del Cine, 2007.
Comentarios