Fa dos anys va obrir les seues portes a la ciutat de Dénia L’Espai d’Art Joan Castejón de participació estètica, un lloc dedicat a l’univers de l’artista, on mostra una selecció de la seua obra i on també tenen cabuda manifestacions culturals i artístiques diverses. Per a celebrar aquest aniversari, s’ha organitzat una vertadera festa, una exposició d’un dels grans mestres de l’art fantàstic, José Hernández, a qui Joan Castejón tant estima i admira i “que és un dels artistes que millor dialoga amb la seua obra per moltes raons, com la tècnica o la temàtica que treballa”, va subratllar Carlos Arenas, comissari de l’exposició, en l’acte d’inauguració que va tindre lloc a la Casa de Cultura.
L’exposició “La raó del somni”, que es pot visitar fins al 10 de desembre, mostra una selecció de 55 obres d’Hernández, seleccionades acuradament per la seua filla, Ana, i que resulta molt completa per a acostar-nos a l’obra del pintor, gravador, il·lustrador, escenògraf i figurinista nascut en la zona internacional de Tànger en 1944 i mort en 2013 a Màlaga. Dibuixos originals, en la seua majoria, “mai vistos en sales abans”, gravats i olis amb diferents temàtiques: cartells sobre pel·lícules de Luis Buñuel i obres relacionades amb el teatre i la literatura, com les inspirades en La metamorfosi de Kafka, però també imatges de màscares i dictadors.
“Hernández és un artista difícil d’encasellar, sempre va anar a contra corrent. La seua obra és molt personal i poètica i el fantàstic ocupa un lloc molt important. Art fantàstic i evasions, però hi ha molt més allà, hi ha una reflexió molt profunda i inquietant sobre l’època que vivim”, resumeix Carlos Arenas.
La mostra s’ha distribuït en dues sales de la Casa de Cultura de Dénia. En L’Espai d’Art Joan Castejón veurem onze peces “que dialoguen directament amb l’obra de Castejón”. La resta de les obres que conformen l’exposició s’exhibeixen a la sala de la primera planta.
En la inauguració va haver-hi també paraules d’agraïment. De l’alcalde, Vicent Grimalt, per a Ana Hernández, “per cedir desinteressadament l’obra del seu pare per a aquest projecte”; Joan Castejón, “per la seua implicació en la vida cultural de la ciutat”; i per a Carlos Arenas, comissari de “aquesta magnífica exposició”.
Joan Castejón, per part seua, va expressar el seu “absolut agraïment” a la família Hernández, al Ajuntament de Dénia, a Carlos Arenas i al personal de la Casa de Cultura per fer possible aquesta “mostra de molta qualitat que no pot quedar-se a Dénia, sinó que ha de tindre difusió tant a la comarca com més enllà”.
I, sobretot, el seu agraïment a José Hernández, a qui dedica aquestes paraules en el catàleg de l’exposició:
“Maestro, t’agraïsc que hages mort i renascut
en cada escenari de la teua obra i que continues
surant, vida a dalt sobre l’escorça d’un immens
crustaci i et detingues una miqueta a Dénia, per a
així mostrar-te i recordar-te tan de prop.”
Comentarios