L’Espai Sèneca, dins de la seua programació nadalenca, presenta des d’aquest dimecres l’exposició, “Xicotetes obres mestres d’autors espanyols del segle XIX» il·lustrades per Federico Delicado.
La mostra, ha sigut coordinada per Miquel Hernándis, amb una selecció de textos realitzada per Antonio Ventura i amb lectures dramatitzades de Eloísa Azorín, Claudia Fernández, Carlos Arcaya, Denis Rodríguez i Luz Sigüenza.
Segons recull el programa «aquests no són els contes que esperes quan penses en el nadal. Ací no apareix Papà Noel ni hi ha rens ni està el Grinch. Ací es parla de la Grossa de Nadal, dels reis mags i dels pesebres. Tampoc esperes un blanc Nadal perquè hi haja simbombes o apareguen els àngels anunciant el naixement del xiquet Jesús. Aquesta selecció de sis autors i deu contes trenquen amb el que s’espera perquè situen en aquestes festes histories que van des del terror fins a la més quotidiana de les preocupacions de les famílies».
De la mà de les enigmàtiques il·lustracions de Federico Delicado i acompanyades per una selecció dels textos dramatitzats per actrius i locutors de la nostra ciutat, ens endinsem en un món inesperat on la creació literària convida a obrir els sentits.
En boca de Federico Delicado “La il·lustració d’aquests Contes de Nadal reflecteix el clima emocional que desprenen la totalitat de les narracions que el componen. Grans escriptors del passat recent expressen un concepte del Nadal radicalment diferent del qual predomina en la realitat de llum, color, oci i consum. Hi ha en els relats foscor, tragèdia, i un cert pesar i desassossec. L’empatia que duu a terme la il·lustració amb l’esperit de cada narració, l’obliga a semblar com a inquietant, tràgica o desasosegante. Però més aviat díría que és una il·lustració que se cenyeix al clima predominant en cada narració.”

L’exposició
Es presenta una exposició que busca treballar amb diversos sentits, més enllà de ser una experiència merament visual. De la mà de sis autors espanyols del segle XIX de reconegut prestigi ens endinseu-vos en una narrativa els fets de la qual se situen en l’epicentre del Nadal, en la Missa del Gall, en la nit de Reis, però amb uns continguts molt diferents dels esperats tradicionalment,
La proposta d’Espai Sèneca aquesta vegada, ens sorprén amb una selecció de lectures dramatitzades seleccionades d’aquests textos, i que ens ajuden a contextualitzar a gaudir de les imatges evocadores i a vegades enigmàtiques, d’aquest prestigiós il·lustrador.

Federico Delicado
Va estudiar Dibuix i Pintura a l’Escola d’Arts i Oficis i es va llicenciar en Belles arts en la universitat Complutense de Madrid. Ha sigut col·laborador del diari El País, encara que s’ha especialitzat a il·lustrar llibres infantils i juvenils per a diverses editorials. Va guanyar el Premi Emilia Pardo Bazán per a literatura no sexista en 2002 i el segon premi del Certamen Internacional d’Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat d’Alacant en 2005, amb El pit-roig (Anaya). En 2014 va obtindre el Premi Internacional Compostela per a àlbums il·lustrats per Ícar (Kalandraka).