El Palmerar d’Oriola es convertirà en una exposició permanent que unirà la figura del poeta universal Miguel Hernández amb aquest emblemàtic paratge oriolà. Amb el títol ‘El Palmerar d’Oriola a la llum de la poesia de Miguel Hernández’, a l’entorn del Centre d’Interpretació del Palmerar, es va inaugurar l’exposició, organitzada per la Regidoria del Medi Ambient.
El regidor de Medi Ambient, Dámaso Aparicio, ha insistit en l’obstinació de la seua regidoria de posar en valor el Palmerar. “Ja vam tindre clar que la primera exposició que organitzem en aquest Centre d’Interpretació, antiga casa dels Verdú, havia de ser el decret de qualificació d’aquest entorn com a Paratge Pintoresc de 1963. Ara, la segona que organitzem, suposarà deixar patent la simbiosi que té aquest palmerar amb el nostre poeta Miguel Hernández. Cal recordar, que el pare del nostre universal poeta era pastor i el mateix Miguel Hernández ho va deixar plasmat en la seua obra. L’exposició quedarà permanent per a poder-la veure fins a l’estiu i qui desitge visitar-la, així com assistir a l’acte del pròxim dissabte, pot fer la inscripció en la pàgina web de la nostra regidoria i en les xarxes socials. Precisament, en aquestes últimes emetrem en directe, amb multicàmera, l’acte que hem organitzat que complirà amb totes les mesures sanitàries que marquen les autoritats sanitàries”.
Per part seua, Miguel Ruíz, autor de l’antologia que motiva l’exposició, ha ressaltat que el Palmerar d’Oriola és un estendard conegut a nivell internacional, com l’obra de Miguel Hernández és el gran emblema cultural de la ciutat. Amb aquesta exposició “es tracta de posar en connexió fecunda el que suposa el Palmerar i l’impacte que produeix en Miguel Hernández quan el descobreix. El poeta, encara que està disgustat amb el treball de cabrer en el qual el posa el seu pare, és capaç de fer de la necessitat una virtut i produeix una part de la seua obra dedicada a aquest paratge. Hui podem reviure el palmerar d’Oriola de fa 80 anys a través dels seus versos”.
L’exposició s’ha organitzat entorn de dos hàbits: un intern, dins de la casa dels Verdú, que comprén cinc poemes que tracten de referenciar aspectes lírics i etnogràfics, com per exemple els poemes ‘La Beneïda Terra’ i ‘El Palmero’; i un altre extern que l’autor crida ‘25 poemes caminadors’ pels camins del Palmerar, que vénen precedits per una prosa de Miguel Hernández on defineix la palmera com a fórmula d’altura. “Al llarg dels anys he trobat que Miguel Hernández ha elaborat una teoria del palmerar en la qual estic treballant. Entre aqueixos 25 poemes de l’exposició exterior estan ‘Horta’, ‘Palmeres’, ‘El Xiquet Pareller’, L’Ascensió de la Granera’ en els quals apareix sempre la palmera. L’exposició té major importància perquè coincideix amb la Primavera Hernandiana que farà reviure els versos de Miguel Hernández que estaran abraçats als troncs de la palmera i, al mateix temps que floreixen els versos, estaran fent-ho les palmeres com a símbol de l’amor”, expressava Miguel Ruiz.
Finalment, el director de la Fundació Miguel Hernández, Aitor Larrabide, ha destacat la importància de “aquesta iniciativa pionera d’unir en aquest espai el Palmerar d’Orihuela amb els versos de Miguel Hernández justament en la vespra del 79é aniversari de la mort del poeta. Ens trobem amb una figura transversal que en aquest cas uneix la seua poesia amb el Medi Ambient. La visió que s’oferirà és molt interessant i recomanem des de la Fundació que assistisquen a aquesta inauguració on s’unirà el lirisme, el flamenc i la poesia en una jornada en la qual es pretén reivindicar la figura del poeta des del medi ambient. La nostra participació entusiasta en aquest projecte va ser recomanar a la Regidoria de Medi Ambient a Miguel Ruiz Martínez que és el més indicat per a dur-la a terme. No en va, en 2018 publiquem ja un llibre ‘Miguel Hernández i el paisatge d’Orihuela’ on ja recollia part del seu treball sobre l’estudi de la figura del poeta i la seua relació amb el medi ambient”.
Comentarios