La sala El Cub del Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) alberga l’exposició ‘Mare Lucidum’ del fotògraf alacantí Ángel Fitor fins a finals de gener del 2024. En una època en la qual la ciència ha passat de ser descriptiva a aplicada, i les humanitats es veuen cada vegada més arraconades pel pes del buit de la immediatesa del món actual, l’exposició del fotògraf, fotoperiodista, biòleg, bussejador professional i naturalista especialitzat al medi marí «és una invitació a la fascinació per la fascinació, i a la reflexió pel plaer del saber», explica. Com el mateix autor sosté, aquesta exposició «és una mostra de la bellesa biològica, plàstica i simbòlica que encara alberga el mar Mediterrani», però també «una crònica d’alguns dels problemes que l’asfixien».

La mostra és també un treball recopilatori d’algunes de les fotografies que han dirigit, modelat i construït la carrera de Fitor durant quasi tres dècades de vocació desmesurada per donar veu a una mar amb freqüència mal tractat i mal comprès.

Llicenciat en Biologia per la Universitat d’Alacant, Ángel Fitor (Alacant, 1973) és un reconegut professional habitual de les produccions de la BBC i National Geographic, que acumula premis de fotografia com el World Press Photo, NHM Wildlife Photographer of the Year, GDT European Wildlife Photographer of the Year, Big Picture, National Geographic Photo Contest o Sony World Photography Awards. El que també va ser col·laborador del Taller d’Imatge de la Fundació General de la Universitat d’Alacant ha representat Casa Mediterráneo en una ambiciosa prospecció submarina de la UNESCO dirigida a documentar un dels principals, més antics i desconeguts cementeris marins de vaixells, el ‘banc Skerki’, situat en una vasta extensió d’aigua situada entre Sicília, Sardenya i Tunísia.

L’any 2022, va ser nomenat ambaixador del Programa Alumni de Talent Global de la Universitat d’Alacant i la revista Forbes el va situar en el lloc setè en la llista dels 50 espanyols més premiats

L’exposició de Fitor, fruit d’un conveni de la Universitat d’Alacant i Casa Mediterráneo, arriba al MUA com una part de l’extensa programació organitzada al voltant de l’European Researchers’ Night-Nit de la Investigació 2023. Aquestes activitats formen part del projecte europeu ‘Science Goes To School’ (Science GTS), finançat per la Comissió Europea, i compten amb el suport de la Fundació per a la Ciència i Tecnologia (FECYT).

Programació completa

#sciencegts #UAdivulga