Aquest divendres -1 de març- l’historiador i escriptor Vicent Baydal presentarà a Xàbia el seu últim llibre «Del Sénia al Segura» en una cita literària en la qual també es podrà descobrir una altra de les seues obres, titulada «Els valencians des de quan són valencians?».
La presentació serà a la Casa de Cultura a les 20 hores i comptarà amb la presència de l’autor i del regidor de Cultura, Quico Moragues.
Amb “Del Sénia al Segura” ens fa viatjar a través del temps per a descobrir-nos qui ha passat des de l’inici de la humanitat per aquest xicotet tros de món que qualifiquem de valencià i com s’ha format i desenvolupat el grup humà, el poble, que igualment considerem valencià.
Publicat per Drassana, recull curiositats ancestrals, herois i accions passades que ens fan participar dels sofriments, les glòries i les esperances d’aquells que ens han precedit. Des de la gran història dels caçadors-recol·lectors de la Valltorta i els orants de Petracos, la Dama d’Elx i el Tresor de Villena, els guerrers de Llíria i els elefants de Aníbal per Sagunt, la fundació romana de València i els bizantins contra els visigots a la vora del Xúquer, els llauradors berbers que instal·len sèquies per tot arreu i Jaume I conquistant a tort i a dret, l’inefable Sant Vicent Ferrer predicant l’apocalipsi i Joan Baptista Basset liderant els exèrcits maulets, el silenci que va envair el regne després d’Almansa i Vicente Blasco Ibáñez clamant a viva veu per la república.
Però també ens endinsem en el passat dels oblidats, com els moriscos, els lliurepensadors o els dissidents, i sobretot de les oblidades, com la impressora Jerònima Gal·lés, l’austracista María Lluïsa Lamarca, la presidenta del Cantó de Torrevella Concha Boracino o l’artista i escriptora Josefina Pla, incomprensiblement negligida. Una singladura històrica apassionant dirigida a aquells que s’interessen per adquirir les coordenades bàsiques del territori que vivim, de la gent amb la qual convivim i del llegat patrimonial que ens atorga un valor particular com a valencians i que ens ajuda a caminar amb pas més ferm cap a un futur col·lectiu més lliure, solidari, crític, conscient i feliç.
Comentarios