L’humor i la ironia són llenguatges universals. El seu interès és palpable més enllà de la pràctica diària. La ciència també s’esforça per comprendre’ls. Amb l’objectiu de reunir en un mateix espai i temps diverses aproximacions a l’humor, així com compartir coneixements sobre les últimes investigacions sobre la lingüística de l’humor i crear noves xarxes d’investigació entre els diversos assistents a la trobada, el Grup d’Investigació sobre Ironia i Humor en Espanyol (GRIALE) de la Universitat d’Alacant promou el Congrés Internacional sobre l’Humor Verbal (CIHV), els dies 23, 24 i 25 d’octubre a l’aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres. GRIALE de la UA, que treballa des de l’any 2002 en humor i ironia, està dirigit per la catedràtica de Llengua Espanyola UA Leonor Ruiz Gurillo.
Durant tres dies s’aplegaran en la UA els màxims exponents mundials en la investigació sobre l’humor verbal. Participaran en cinc plenaris que treballen en humor i ironia des de camps diferents. A més, el congrés inclou la participació d’autors de més d’un centenar de comunicacions científiques de vora quaranta països diferents, propostes que reuneixen els experts més rellevants en el panorama internacional. Dos terços de les comunicacions es pronunciaran en anglès, «ja que la major part dels participants en el congrés provenen de l’estranger», informa Ruiz Gurillo. Els 37 països d’origen dels congressistes són França, Grècia, Rússia, Estònia, Regne Unit, el Marroc, Algèria, la Xina els Estats Units, Polònia, Colòmbia, Mèxic, Austràlia, Portugal. l’Argentina, Cuba, Turquia, Israel, Xile, Alemanya, l’Uruguai, Turquia, República Txeca, Suècia, Irlanda, Romania, Ucraïna, Jordània, Bèlgica, Costa Rica, Pakistan, el Brasil, Indonèsia, Suïssa, Holanda, Egipte, a més d’Espanya. Aquest congrés internacional suposa el tancament de dos projectes d’investigació, GENHUMID i GRIALE Observa, així com la continuació del projecte FIGURKID.
El congrés està organitzat sobre deu panells temàtics: Humor, gènere i identitat; Elements lingüístics de l’humor; Humor i adquisició; Humor i gèneres textuals; Humor i inferències pragmàtiques; Humor i ensenyament de llengües; Humor i ironia; Humor i discursos digitals; Humor i traducció, i Humor i tabú. Les comunicacions científiques proposen temes d’investigació tan variats com emoticones i humor en les converses de missatgeria instantània, blogs i humor, humor en l’economia o humor i discurs publicitari. El programa es completa amb el programa social.
Cinc plenaris de luxe
La conferència inaugural «Overdoing gender and impoliteness in performing female comic figures on German TV» serà pronunciada per Helga Kotthoff, de la Universitat de Friburg, el 23 d’octubre a les 10.30 hores. Kotthoff parlarà sobre gènere i descortesia en les còmiques a Alemanya. La investigadora ha centrat els seus estudis en l’humor en la conversa i la relació de l’humor amb el gènere, és a dir, com es reflecteix la identitat de gènere en l’humor. En aquest sentit, apunta Leonor Ruiz «hi ha un grup de còmiques en diversos països que intenten demostrar que fan un humor diferent». Tony Veale, del University College Dublin, és especialista en intel·ligència artificial (IA) i ha treballat amb llenguatge figurat. El dia 24 a les 11 hores se centrarà a abordar com dir a la màquina quines expressions habituals en un idioma signifiquen una altra cosa. Veale desenvolupa algorismes per a entrenar la màquina a identificar l’humor. Nancy Bell, de la Washington State University, impartirà la ponència «Humor and humanization: Language education for the Anthropocene» el mateix dia 24 a les 18.30 hores. Nancy Bell treballa l’educació lingüística i l’humor, l’humor en la conversa i també l’ensenyament de l’humor en una llengua estrangera. Salvatore Attardo és promotor dels estudis de l’humor verbal; catedràtic en la Universitat Texas A & M Commerce (EUA). Ha treballat amb anterioritat en la Universitat de Youngstown i ha col·laborat amb GRIALE en diversos projectes. Attardo pronunciarà la ponència de clausura el dia 25 a les 11 hores «Toward a theory of humor performance». Leonor Ruiz Gurillo, catedràtica de Llengua Espanyola i directora del grup d’investigació GRIALE de la UA, se centrarà en l’humor en les converses d’homes i de dones. De què riuen els homes i de què riuen les dones. Hi ha diferències en la conversa espontània; les dones tendeixen més a la solidaritat i els homes són més agressius a l’hora d’usar l’humor. El dia 23 a les 16.15 hores intervindrà amb la seua conferència «Co-construyendo el humor en interacciones coloquiales: mujeres, hombres y viceversa».
La inauguració del congrés està prevista per al 23 d’octubre a les 9.30 hores pel rector de la UA, Manuel Palomar, acte que comptarà amb la participació de la vicerectora d’Investigació i Transferència del Coneixement, Amparo Navarro Faure, i el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Juan Francisco Mesa Sanz.
La cloenda, el dia 25 a les 16.45 hores, serà a càrrec del vicerector de Cultura, Esport i Llengües, Carles Cortés, amb la participació de la directora de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere (IUIEG), Helena Establier Pérez; i el director del Departament de Filologia Espanyola. Lingüística General i Teoria de la Literatura, José Joaquín Martínez Egido.
PROGRAMA CULTURAL
El programa cultural té com a finalitat «poder escoltar els que fan humor», detalla Leonor Ruiz Gurillo.
Exposició: ‘Antologia d’humor social’
El dimecres 23 d’octubre a les 13.30 hores, a la sala Aifos de l’edifici III de Filosofia i Lletres, l’humorista gràfic i ninotaire Enrique Pérez Penedo inaugura l’exposició «Antologia d’humor social» de la UA. La mostra arreplega una selecció de les obres exposades en les 19 edicions anteriors de la mostra «Humor social» de la UA i l’associació de dibuixants FECO España, amb les quals es reivindica la importància de l’humor com a eina de reflexió i responsabilitat social, davant problemes com la immigració, la censura, els drets humans o la corrupció política, entre altres. Aquesta exposició subratlla la importància de l’humor com a animador de consciències, com a vehicle d’observació de problemes complexos que necessiten de la força del somriure per a afrontar en tota la seua magnitud.
Xarrada entre còmics i Nit de Monòlegs al Paranimf de la UA
El dimecres 23 d’octubre, a partir de les 19 hores, el Paranimf de la Universitat d’Alacant acull una activitat en la qual participaran monologuistes de l’escena nacional. En primer lloc es realitzarà una xarrada entrevista entre Patricia Sornosa, Patrícia Espejo, David Guapo i Dani Alés. Seguidament, començaran les actuacions amb Valeria Ros, Virginia Riezu, Raquel Sastre i Susi Caramelo, presentades per Dani Alés.
Més informació en: https://veu.ua.es/va/noticies/2019/10/xarrada-entre-comics-i-nit-de-monolegs-al-paranimf-de-la-ua.html.
El preu d’entrada és de 10 euros, ja disponibles en Llibreria Compàs; veu.ua.es/entradas (en línia), i una hora abans en el Paranimf.
Taula redona ‘Els límits de l’humor’
La taula redona «Els límits de l’humor», comptarà amb la participació d’humoristes gràfics, ninotaires, monologuistes, guionistes i programadors de televisió, el dijous 24 d’octubre a les 12.15 hores, amb les intervencions de Marta González de Vega (humorista, guionista i actriu), Kap (humorista gràfic i caricaturista), Miguel Sánchez-Romero (productor de programes audiovisuals d’humor), Enrique Pérez Penedo (ninotaire i humorista gràfic), Raquel Sastre (còmica, monologuista i actriu) i Dani Alés (monologuista).
Comentarios