L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert va desenvolupar el dimarts 26 de juny la conferència “Descobreix el Museu Nobel d’Estocolm» amb la participació de Martha Bojassen, membre de la junta d’adreça i representant del museu escandinau davant organitzacions i autoritats de parla hispana. L’acte, inclòs en el marc de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural va tenir lloc en la Casa Bardín.

El Museu Nobel es va crear en 2001 coincidint amb el centenari dels premis més prestigiosos del món. El seu contingut gira fonamentalment entorn de la figura d’Alfred Nobel i la celebració dels coneguts guardons. Amb prop de 300.000 visites anuals, està situat en el centre d’Estocolm, compartint edifici amb l’Acadèmia Sueca i la Biblioteca Nobel.

Colombiana de naixement, Martha Bojassen resideix a Suècia des de 1978. Després d’exercir deu anys com a professora d’ensenyament preescolar, va canviar el seu rumb professional en completar també estudis de Turisme. Des de llavors va desenvolupar la seua activitat com a intèrpret d’espanyol-suec i guia certificada de l’ajuntament d’Estocolm, en el departament del qual de Relacions Internacionals i Protocol·làries va ser a més mestre de cerimònies de les recepcions internacionals de l’Alcaldia, formant part a més del grup de logística per als convidats d’honor al banquet dels Premis Nobel. En el Museu Nobel és actualment cap estratègica i administrativa del seu marxandatge, un servei de gran importància a causa de la projecció i orientació turística del centre.

Marta, curiosament, ens va explicar les característiques de les sis medalles que es lliuren que són peces de 170 gr. d’or. Existeixen també unes reproduccions de bronze banyades en or que es posen a la disposició dels laureats i es produeixen per encàrrec exprés d’ells i elles. D’altra banda, el Museu ha fet reproduccions d’aqueixes medalles en xocolata d’origen belga que, durant 2017, es van vendre més de set-centes mil unitats.