L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert durà a terme dos tallers artístics aquest mes a Alacant entorn dels llibres d’artista i al tradicional procés de la cistelleria.
La primera proposta es desenvoluparà del 13 al 16 de juny en el Taller de Gravat ‘Eusebio Sempere’ i serà a càrrec del professor de Belles arts de la Universitat Politècnica de València, Antonio Alcaraz. Les jornades oferiran als participants informació sobre el llibre d’artista com a espai de creació, així com la seua relació amb la gràfica original i els recursos tradicionals d’impressió per a l’edició d’art. Alcaraz introduirà a l’alumnat a les tècniques i materials bàsics d’enquadernació en relació amb el llibre d’artista, oferint informació sobre possibles arquitectures d’aquesta producció.
Alcaraz va dirigir durant huit anys el departament de Dibuix de la UPV i actualment està al capdavant de la Col·lecció de Llibres i Publicacions d’Artista d’aquest campus. Recentment va rebre el primer premi al Llibre Millor Editat d’Espanya, secció Bibliofilia, del Ministeri de Cultura per l’edició il·lustrada del Pigall de Tormes. En la seua trajectòria destaquen nombroses exposicions tant individuals com col·lectives i la seua obra s’exposa en museus i centres culturals nacionals i internacionals.
El termini per a presentar les sol·licituds a aquest taller conclourà dijous que ve 8 de juny, inclusivament, i les inscripcions podran tramitar-se a través d’https://bit.ly/tallerlibrosartista
D’altra banda, la professora Idoia Cuesta, Premi Artesania de Galícia 2021, impartirà el taller tèxtil “Cistelleria creativa amb fibres vegetals” els dies 27 i 28 de juny. Les inscripcions podran realitzar-se fins al 21 de juny en https://bit.ly/cesteriacreativa L’objectiu d’aquesta segona proposta és donar a conéixer la importància del procés de la cistelleria i acostar el coneixement d’un ofici artesà que forma part de la nostra cultura tradicional. En aquest curs s’aplicaran diverses tècniques bàsiques de cistelleria, interpretades amb una visió innovadora.
A més, es presentaran les diferents fibres vegetals que s’utilitzen en cistelleria, així com altres materials de reciclatge. Aquestes tècniques possibiliten desenvolupar diverses habilitats per a poder crear nombrosos objectes adaptats a diferents projectes. Els participants després de l’explicació de la tècnica, podran triar, dissenyar i personalitzar el seu projecte tant a nivell individual com col·lectiu.
Els inicis de Cuesta en aquesta disciplina es remunten a l’any 1998 i des de llavors ha continuat formant-se en diferents especialitats: tints naturals, teler de baix i alt lizo, feltre modelable, recicla-je, tècniques de teixit de cistelleria tradicional gallega, cistelleria peninsular, irlandesa, finlandesa i danesa. Entre altres guardons, el seu treball s’ha vist reconegut amb el Premi Nacional d’Artesania de Fundesarte i ha arribat fins a la Passarel·la Mercedes Benz Fashion Week Madrid i a altres fires internacionals. Així mateix, ha col·laborat en nombroses ocasions amb reconeguts dissenyadors de diferents àmbits i és autora de Guia de les plantes cesteables de Galícia, una publicació de referència en el sector.