L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha organitzat les I Jornades ComunicALC per a analitzar els nous formats de comunicació cultural sorgits amb l’avanç la digitalització. La cita serà els dies 15 i 22 d’octubre, en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant, de 17.00 a 20.00 hores, iniciant així també una interessant col·laboració amb el museu.

Aquestes jornades, pioneres en la temàtica es divideixen en dues sessions: en una s’abordaran els formats i plataformes d’àmbit més local o regional, denominada Glocal, i en l’altra, denominada Global, es tractaran les d’àmbit més general. Professionals del sector parlaran del nou i imparable camí que ha iniciat la comunicació cultural impulsada per l’era de la digitalització.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha manifestat que “en el context digital en el qual estem, és fonamental abordar les noves formes i canals en els quals la cultura pot arribar a un públic molt més ampli, amb especial interés a aconseguir i motivar la participació de les generacions més joves”.

Glocal, que se celebrarà el divendres 15 d’octubre, comptarà amb la ponent Aurea Ortiz Vileta, professora d’Història del Cinema de la Universitat de València i tècnica del departament de programació de la Filmoteca Valenciana. Els seus temes d’investigació inclouen la relació del cinema i les arts i la representació de les dones les arts plàstiques i el cinema. Actualment forma part de l’equip del podcast Laboratori d’Investigació de Sèries en Podium Podcast i és codirectora de LABdeseries, festival de sèries de València.

La taula de debat estarà formada per Carlos Pérez de Ziriza, crític de música pop i rock des de fa alguns anys en mitjans com El País, Mondosonoro, Efe Ema o Cartellera Túria; Carlos Navas, professor de la UMH i coeditor de la revista Fora de Sèrie, i Marisol Salanova, crítica d’art del diari ABC, comissària d’exposicions i art consultant.

La segona sessió serà el 22 d’octubre i la taula de debat estarà formada per Santi Carrillo, director de la revista Rockdelux, Pampa García Molina, redactora cap de l’Agència SINC de la Fecty i especialista de comunicació científica, i Elisa García McCausland, periodista i investigadora especialitzada en cultura popular.

El ponent final de la jornada serà Jordi Carrión, doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i codirector del Màster en Creació Literària de la UPF-BSM (juntament amb José María Micó). Carrión publica regularment en diversos mitjans, entre ells en la secció d’opinió en espanyol de The New York Times i en La Vanguardia. A més, és autor de les novel·les Los muertos (2010), Los huérfanos (2014), Los turistas (2015) y Los difuntos (2015); y de varios libros de no ficción, entre los que destacan Australia. Un viaje (2008), Teleshakespeare (2011), Librerías (2013), Barcelona. Libro de los pasajes (2017), Contra Amazon (2019)y Lo viral (2020). 

Totes dues taules de debat estaran moderades pel crític cultural Eduard Aguilar. Per a assistir a aquesta activitat és necessari inscriure’s a través d’aquest enllaç https://www.iacjuangilalbert.com/events/jornadas-de-comunicacion-cultural/ A més, les jornades es podran seguir a través de streaming en els perfils de les xarxes socials del IAC Gil-Albert.