La Diputació d’Alacant ha acollit la presentació dels dos projectes culturals “Vida”, de Jéssica Martínez, i “Airaferma”, de Federica Fasano. Tots dos s’han desenvolupat durant les primeres Residències d’Investigació en Arts Escèniques Petricor, organitzades a Tabarca per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, sota el lema “El patrimoni natural de la província d’Alacant”.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha agraït el treball desenvolupat pels deu professionals que han participat en aquesta experiència pionera i ha remarcat que “mai abans s’havia fet una cosa similar a Alacant i em sent molt orgullosa que aquesta gran labor haja sigut impulsada des de l’Institut Gil-Albert, amb el suport de la Diputació i amb el suport de l’Ajuntament d’Alacant”.
En la presentació, que ha comptat amb la participació de la directora del IAC, Pilar Tébar, i el subdirector d’Arts Escèniques, Iván Jiménez, la responsable provincial ha mostrat el seu suport “a aquests projectes d’investigació que tenen com a finalitat crear noves sinergies entre artistes a través de la convivència en un espai tan idíl·lic i inspirador com és l’illa de Tabarca”.
Tébar, per part seua, ha incidit en la ferma aposta de l’institut alacantí per la investigació amb una inversió de 40.000 euros, que duplica la de l’exercici anterior. Prop d’una quarta part del pressupost s’ha destinat als projectes desenvolupats en les Residències Petricor. També Jiménez s’ha mostrat a favor de consolidar aquesta reeixida experiència pilot, una proposta que compta amb el suport de la diputada de Cultura.
Així mateix, en representació de tots dos equips, Federica Fasano i Asun Noales han relatat la seua experiència i els resultats aconseguits després d’aquestes últimes dues setmanes de treball, que van concloure ahir amb una representació escènica a l’illa.
L’equip “Vida. Sis sentits entre ventre i cartílag” està format per Martínez al costat de Luis López, Clara Crespo, María Begoña Santalices i Amparo Urieta. L’enfocament se centra en la creació de l’espai sonor de vida mitjançant la composició de peces per a suport multicanal envolupant, basades en les marques acústiques del paisatge sonor natural de Tabarca per a manifestar l’estreta relació entre l’agència sònica i la complexitat de la vida. Els enregistraments recollits d’elements naturals de l’illa formaran part de la banda sonora de l’espectacle “Vida. Sis sentits. Entre ventre i cartílag”, que s’estrenarà en últim cap de setmana de novembre a València.
L’altre projecte guanyador, “Airaferma”, està impulsat per Fasano amb la participació de Asun Noales, Rosa Castillo, Carlos Fernández i Miguel Ángel Sánchez Agulló i la col·laboració de Germán Antón García, Rubén Martínez García, Victoriano Simón i Otradanza. Junts han indagat els racons més emblemàtics de l’illa des d’una mirada creatiu-performativa per a construir narratives de dansa audiovisual.
L’equip liderat per Fasano ha elaborat, a més d’una performance itinerant que recorre Tabarca, una memòria documental de la investigació realitzada a l’illa amb fotos i vídeos i un enregistrament de 360 graus en format 3 D i metaverso que recull escenes subaquàtiques i aèries, aquestes últimes recollides amb un dron. Tots dos treballs tindran projecció en festivals amb el títol “Airaferma”.
Comentarios