Juan de Dios Navarro destaca el treball de recerca de l’escriptora alacantina recollit en dos volums editats pel IAC
28-04-23.- L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha presentat aquest matí en el Palau Provincial l’últim llibre de l’escriptora Asunción Valdés que recupera la figura de la primera periodista professional d’Espanya, Carmen de Burgos.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha acompanyat a l’autora durant l’acte, en el qual també han participat la directora cultural i el director de Publicacions del IAC, Pilar Tébar i Toni Cabot, respectivament. Navarro ha destacat el treball de recerca dut a terme per Valdés recollit en dos volums editats per l’Institut de Cultura.
Nascuda a Almeria en 1867, Carmen de Burgos va estudiar Magisteri i com mestra va lluitar pels Drets Humans, especialment per la formació i la llibertat de la dona. Amb el pseudònim de Colombine es va convertir en la primera periodista professional d’Espanya, la primera corresponsal de guerra i una de les pioneres a reivindicar el vot femení, la llei del divorci i la igualtat entre els fills nascuts dins i fora del matrimoni.
Sota el títol Reviure, la nova Carmen de Burgos, Valdés embasta un exhaustiu retrat de la seua figura, de la seua trajectòria i del seu llegat periodístic, “les cròniques viatgeres de Carmen de Burgos em van atraure pel seu europeïsme”, ha manifestat l’escriptora alacantina. Els començaments professionals d’Asunción Valdés van estar lligats al diari Pàtria de Granada, Informació, La Veritat d’Alacant i El País. A més del títol de Periodisme, és llicenciada en Ciències Polítiques i diplomada del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals. Iniciada la Transició, va fundar la corresponsalia d’RNE en la República Federal d’Alemanya.
Va tornar a Espanya per a ser la primera dona a dirigir un Telenotícies, i després, En Portada, en TVE. Després de l’ingrés espanyol en la Comunitat Europea, entre més de quatre-cents candidats, va guanyar la direcció de l’Oficina del Parlament Europeu. En les reunions de treball a Estrasburg, era l’única senyora. Al febrer de 1993 Don Joan Carlos, impulsor de la transformació històrica espanyola, la va nomenar alt càrrec en la Prefectura de l’Estat, com a primera directora de Comunicació de la Casa de S. M. el Rei; més d’una dècada amb la Família Reial, que es va prolongar en els òrgans de la Fundació Reina Sofia.
A l’octubre de 2003 va entrar en el Consell Assessor de Ernst and Young i a l’any següent va arribar a la direcció de la Fundació Euroamérica, on va establir convenis de cooperació públic-privada, relacions amb la Fundaçao Lusità-Espanhola i va viatjar pel continent americà. Entre 2011 i 2017 va tornar al periodisme com a columnista i directora general de Relacions Externes de Premsa Ibèrica, un dels grups multimèdia més importants. És membre del Consell Assessor de la Fundació Conexus.