Les jornades tindran lloc aquesta setmana a Elx i la resta es repartiran entre en diferents punts de la província durant el mes de maig
21-03-23.- La Diputació d’Alacant s’ha sumat a la commemoració de l’Any Sorolla amb la programació d’un cicle obert de conferències organitzat per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert per a mostrar i posar en valor l’obra de l’universal artista valencià.
“Descobrint a Sorolla” es desenvoluparà en diferents jornades amb l’objectiu de mostrar i difondre diversos vessants del denominat pintor de la llum, a través de prestigiosos especialistes. Les dues primeres tindran lloc aquesta setmana a Elx i la resta es repartiran entre en diferents punts de la província durant el mes de maig.
Així, amb la col·laboració de l’Ajuntament il·licità, la Torre de la Calahorra acollirà demà la inauguració d’aquesta proposta, a les 18.00 hores, de la mà de Javier Brotons, professor de Geografia i Història en l’IES Nit de l´Albà d’Elx, i la ponència “Elx. El palmerar de Sorolla: gènesi d’una obra excepcional”; seguida per “Una bellesa precària xicoteta”, que impartirà el professor de Belles arts d’Altea, Miguel Lorente, a les 19.30 hores.
El dijous, 23 de març a les 19.00 hores, Carlos Reyero, comissari de l’exposició “Sorolla en negre” i catedràtic d’Història de l’Art en la Universitat Autònoma de Madrid, aprofundirà en la faceta més fosca del pintor amb la conferència “El negre és un color. Una altra mirada sobre Sorolla”.
Ja al maig, i seguint les activitats en commemoració del centenari de la defunció del pintor, el cicle seguirà el dia 9 a Crevillent amb la directora del Centre de Cultura José Candela Lledó, Ana Satorre, i el dimecres 10 a Xàbia amb el comissionat general de l’Any Sorolla de la Generalitat Valenciana i director del Museu de Belles arts de València, Pablo González Tornel. Els dies 18 i 19 de maig s’impartiran dues conferències a la Casa Bardin d’Alacant amb Luis Alberto Pérez Velarde, comissari de l’exposició “Sorolla Orígens”, i Pedro J. Martínez Plaza, conservador de Pintura del segle XIX del Museu del Prado, respectivament.
La Diputació d’Alacant forma part de la Comissió Commemorativa creada per la Generalitat Valenciana per a celebrar l’efemèride a través de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i de la mà de la seua directora cultural, Pilar Tébar, designada com comissionada adjunta de l’equip liderat per González Tornel.

Ajudes a Revistes 2023
L’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert ha llançat una nova convocatòria d’Ajudes a Revistes dotada amb 12.000 euros. L’objectiu d’aquesta línia de subvencions és recolzar l’edició i difusió en investigació en l’àmbit provincial.
La iniciativa està destinada a concedir subvencions de fins a 1.800 euros per revista impresa i, igual que en anteriors edicions, podran optar a aquestes ajudes entitats culturals amb personalitat jurídica degudament acreditada i que publiquen, a la província d’Alacant i fora de l’àmbit universitari, revistes impreses d’investigació de provat interés dins dels camps de les humanitats i les ciències socials, que contribuïsquen a l’enriquiment del patrimoni bibliogràfic alacantí, escrites en castellà i/o valencià. La informació està disponible en la pàgina web del IAC.