El guardó s’ha entregat al de Conca Gustavo Torner per la seua influència en la renovació dels llenguatges artístics del segle XX i la seua unió artística amb Eusebio Sempere
El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha concedit l’I Premi Eusebio Sempere de la creació i el pensament artístic al de Conca Gustavo Torner de la Font. L’edil ha valorat «la qualitat i rellevància del conjunt de la seua producció artística, que al costat del temps que va passar pròxim a l’alacantí Eusebio Sempere, qui van renovar l’art de l’Espanya de meitat del segle XX, li fan mereixedor del guardó».
Així, Manresa ha assenyalat que el guardonat ha rebut el premi amb «tremenda il·lusió i emoció» destacant que «és un honor per a la ciutat d’Alacant, per a ell i per a nosaltres que haja acceptat aquest premi».
El Jurat del premi Sempere ha estat compost pel regidor de Cultura, Antonio Manresa, la conservadora del MACA, Rosa Castells, i els professionals Jordi Teixidor d’Otto, Yolanda Romero Gómez, Isabel Tejeda Martín i Daniel García Andújar, els qui han triat a Gustavo Torner per ser un dels pioners de la renovació dels llenguatges artístics contemporanis de l’Espanya de meitat del segle XX.
L’edil de Cultura ha manifestat que «per la seua labor artística i el seu acompliment, i els seus inicis com a pioner de l’art abstracte, l’art cinètic i de la geometria, al costat d’Eusebio Sempere, li fa mereixedor del guardó».
Aquest guardó suposa un reconeixement a l’àmplia i diversa producció artística de Gustavo Torner que atén la pintura i l’escultura, però també l’obra gràfica, l’escenografia, figurines de teatre, òpera, escultura pública, disseny d’interiors i exposicions.
Per a atorgar el primer Premi Eusebio Sempere s’ha tingut en compte la qualitat de les obres com a reconeixement a una trajectòria professional, la singularitat creativa i la contribució a la innovació del llenguatge artístic. Així com l’excepcionalitat de l’activitat desenvolupada en les arts visuals, en qualsevol de les seues manifestacions, des de la creació a la investigació o pensament crític, així com la seua significació quant a l’excel·lència, contribució i progrés de la vida cultural i artística.
La regidoria de Cultura, a través dels premis Sempere, pretén posar en relleu el compromís de l’artista alacantí Eusebio Sempere amb l’art contemporani, i fomentar aqueixa experimentalitat i transversalitat dels llenguatges artístics en els quals ell mateix va estar involucrat.
La connexió entre el Museu de l’Assegurada i el Museu d’Art Abstracte de Conca
Conca i Alacant són dos dels primers museus generats per artistes durant el franquisme i la transició en un acte de generositat i implicació ètica amb els llenguatges contemporanis i les noves generacions d’espanyoles i espanyols sense parangó. En aquest sentit, les figures de Sempere i Torner són d’una idèntica sensibilitat cap al context sociocultural i a la responsabilitat del seu paper com a artistes més enllà del taller, el seu compromís amb l’art contemporani i la seua implicació en el disseny de les institucions. El mateix Gustavo Torner va donar al poble espanyol més de 500 obres per a gaudi de tots.
Gràcies a Torner, al costat de Fernando Zóbel, Gerardo Rueda i el mateix Eusebio Sempere, es va inaugurar el Museu d’Art Abstracte Espanyol en 1966. Una iniciativa proposada i dissenyada pels artistes mateixos, connectats en el que es va vindre a dir el Grup de Conca al qual tots dos, Torner i Sempere pertanyien. Conca va ser quasi iniciàtica, genealògica, per a Sempere els ressons de la qual ressonen en la col·lecció que posteriorment va donar a la ciutat d’Alacant de manera altruista per a crear en 1977 el Museu de L’Assegurada.
Gustavo Torner, l’artista
Torner va tindre un paper fonamental com a assessor de la Fundació Juan March en relació amb la seua programació d’activitats, especialment expositives; així com la seua labor en la formulació primera de l’ampliació del Museu del Prado, la renovació de les sales de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran o en la consecució del Centre Guerrer de Granada.
La producció artística de Gustavo Torner és molt àmplia i diversa atesa la pintura i l’escultura, però també a l’obra gràfica, l’escenografia, figurines de teatre i òpera, tapissos, vidrieres, escultura pública, el disseny d’interiors i exposicions, etc.
Comentarios