El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (MARQ) ha rebut durant la primera setmana d’agost la visita de l’historiador i arqueòleg Marcos Martinón-Torres, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Cambridge, que es va incorporar a principis d’enguany com a comissari i assessor a l’equip que ultima els preparatius de l’exposició ‘Els guerrers de terracota de Xi’an. Guardians eterns del primer emperador’. Martinón-Torres ha mantingut diverses trobades i sessions de treball amb els tècnics del museu responsables del projecte i ha recorregut les sales temporals i les seues instal·lacions.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, va avançar que “l’exposició encara la fase final d’un llarg procés de treball, ara només ens queda l’enviament de la proposta expositiva definitiva per a la supervisió de les autoritats xineses, amb la signatura oficial dels acords. Esperem que ocórrega al setembre”.
Julia Parra va destacar, a més, “el privilegi que suposa comptar amb algú del prestigi de Martinón-Torres, que no sols aporta al nostre projecte tot el rigor científic, sinó també l’oportunitat de mostrar a tots els ciutadans els últims resultats de les seues investigacions, una cosa inèdita fins ara després de més de 14 anys de treballs continuats en el jaciment del mausoleu del primer emperador Qin, dirigits pel propi arqueòleg”. Per part seua, Martinón-Torres ha assegurat que “és un honor formar part del MARQ” i ha confirmat “l’excel·lent treball desenvolupat per un equip i un museu d’aquest calibre, amb una trajectòria excepcional, també en aquest projecte, que ha sigut capaç de véncer tota dificultat, inclòs el període de confinament internacional provocat pel Covid-19, en el qual no hem deixat de treballar en línia”.
Segons els primers detalls revelats per aquest expert, “presentarem una exposició nova que donarà cabuda a l’arqueologia i la història, amb un de les troballes més extraordinàries de tots els temps, però també a la ciència, per a acostar-la a tots els públics. S’explicarà el procés d’investigació i els últims descobriments en Xi’an, com s’han produït i com ens han ajudat a saber més sobre l’emperador Qin i el seu món”.
Julia Parra ha confirmat que tant els guerrers de terracota com les més de 200 peces que conformaran la mostra “constitueixen el número màxim d’aquestes relíquies culturals Patrimoni de la Humanitat que el Govern xinés autoritza en les seues eixides temporals del país”. Des de 2018 aquestes peces no han visitat cap museu europeu i la seua estada en el MARQ serà l’única a Europa en el programa d’exposicions 2020-21.
Durant les reunions mantingudes amb Martinón-Torres s’han coordinat els treballs del projecte en la seua fase final amb els equips del MARQ de la mà del director gerent de la seua Fundació, José Alberto Cortés, dels directors del museu, Manuel Olcina, i d’Exposicions, Jorge Soler, i dels responsables del disseny expositiu, el director de l’Àrea d’Arquitectura de la institució provincial, Rafael Pérez, i Ángel Rocamora, de Rocamora Diseño i Arquitectura.
Trajectòria professional
Marcos Martinón-Torres ocupa actualment la Càtedra Pitt-Rivers de Ciència Arqueològica en la Universitat de Cambridge, després de més d’una dècada com a catedràtic en la University College London. És president de la Societat Internacional de Ciències Arqueològiques i editor cap de la prestigiosa revista Journal of Archaeological Science. Col·labora amb investigadors britànics i xinesos en un projecte que empra avanços científics per a revelar els “secrets” dels guerrers de terracota de Xi’an en el mausoleu del Primer Emperador.
Titulat en Història, Arqueologia i Ciències, Martinón-Torres és reconegut mundialment com a referent en l’aplicació de tècniques científiques en investigacions arqueològiques. Dirigeix i forma part de nombrosos equips internacionals d’investigació a Àsia, Europa, Amèrica i Àfrica, a més d’assessorar museus i col·laborar amb diversos mitjans de comunicació a tot el món. A l’octubre de 2019, el seu treball publicat en la revista Nature Scientific Reports sobre la conservació de les armes de bronze de l’exèrcit dels guardians de l’Emperador va ser distingit amb el premi nacional “Pineapple Sciencie Award in Chemistry 2019” a la Xina.
Comentarios