Tots els dimarts, a partir del 4 d’abril i fins al 27 de juny, en el Centre Social El Barranquet de 187:00 a 20.45 hores, els interessats tindran l’oportunitat de seguir de manera presencial un curs d’introducció a l’artesania de l’espart impartit per María Teresa Miñana, i organitzat per la cocnejalíka de Medi Ambient que dirigeix Rafa Galvañ (PP). Com vulga que les places són limitades per les dimensions de l’aula, es requereix inscripció prèvia en el correu electrònic medioambiente.elcampello@elcampello.org.
En les terres valencianes com en molts altres llocs de l’àrea mediterrània, durant molts segles la vida de la gent va girar al voltant de l’aprofitament de l’espart. Amb ell es feien cistelles, espardenyes, estris per a la llar, per al treball del camp o per als treballs de la mar, i quasi tothom sabia treballar-ho.
L’arqueologia ens ha permés conéixer que fa més de 7.000 anys, els habitants d’aquestes terres ja tenien un gran mestratge en els treballs d’espart, però l’artesania amb aquest producte de la terra ha passat en dècades de ser una pràctica generalitzada en el medi rural a estar quasi en l’oblit.
El Campello està impregnat d’aquesta cultura. Tenim els espartars de la Serra del Xixi, Ballestera o els Puntes de Gonsàlves, on no fa molt, encara es recollia l’espart per a la seua manufactura.
A més, la platja del Amerador es denomina així perquè és on es ameraba (posar en remull) l’espart que es recollia en les citades serres, i el Carrer Pal es diu així per la seua relació amb l’ofici “dels palers”, que treballaven en “el pal”, on es confeccionaven les sogues i xarxes per a la pesca.
Finalment, les investigacions de Pascual Perdiguero Asensi revelen que en la Illeta dels Banyets funcionava un taller d’espart únic en tota la costa del mediterrani, on es manufacturava i s’emmagatzemava el material.
L’objectiu d’aquest curs és introduir als participants en la importància d’aquesta planta i les seues tècniques bàsiques de treball. Serà una introducció a les tècniques més bàsiques, perquè la gent adquirisca una formació general en el maneig de l’espart.
La duració del curs és de 12 vesprades, amb una duració de cada sessió de 4 hores, per a un màxim de 20 alumnes.
Comentarios