L’esperada nova producció de directora artística i coreògrafa Llum Arques, considerada una de les veus més interessants de la seua generació. L’estrena a Alacant de Acorar, una peça de Toni Gomila sobre la identitat dels pobles, la insòlita repercussió dels quals queda reflectida en el documental Acorats, crònica d’un fenomen, disponible en la plataforma Filmin. La mirada interna sobre el teatre i la realitat de l’ofici de l’actor que ens proporciona El viaje del salmón (Toni Misó i Guille Zavala) i la comèdia Los farsantes, que suposa el retorn als escenaris de l’actor Javier Cámara després de dotze anys dedicats exclusivament al cinema i la televisió. La poètica peça de teatre d’objectes que proposa La Negra en L’arbre del teneré. Aquestes són algunes de les propostes que formaran part de la XXX edició de la Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis, la programació completa dels quals -incloent tallers, jornades professionals i activitats paral·leles- es revelarà el pròxim 3 d’octubre.
La incorporació de Mónica Pérez Blanquer com a directora vindrà acompanyada d’una aposta per la diversitat geogràfica, temàtica i estilística dels espectacles programats, així com per la posada en marxa d’iniciatives inèdites com els tallers per a creadors i espectadors, l’objectiu dels quals és involucrar directament a la població d’Alacant en el futur d’aquesta Mostra, que està impulsada per l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) i organitzada al costat de la Diputació d’Alacant en col·laboració amb el Institut Valencià de Cultura (IVC), l’Ajuntament de la ciutat i la SGAE.
“Volem ser una representació de l’ampli espectre de l’autoria teatral contemporània. Un panorama molt ric en el qual conviuen els espectacles convencionals amb els més experimentals i tecnològics; els grans formats amb els minimalistes; les autories individuals amb les col·laboratives. Serà també una edició molt atenta a la paritat de gènere, a la vertebració geogràfica i sobretot als temes que ens preocupen com a ciutadans del segle XXI: des de l’ecologia i el feminisme fins al problema de l’habitatge o la cultura de la postveritat”, apunta la directora de la Mostra.
Noves produccions
El Teatre Arniches d’Alacant continuarà sent una de les principals seus de la Mostra. En aquest escenari s’han programat dues noves produccions del Institut Valencià de Cultura que posen el focus en les problemàtiques familiars des de l’humor: Las Danesas, escrita i dirigida per Xavo Giménez, i Pau, de l’autora valenciana Gemma Miralles.
Després de l’estrena absoluta en el Fit de Cadis, la directora artística, creadora escènica i coreògrafa Llum Arques (Màlaga, 1983) es traslladarà a Alacant al costat de la seua companyia La Phármaco per a presentar la seua primera incursió en el teatre de text. Arques ha sigut definida com «una de les figures més importants de la seua generació” i ha rebut nombrosos premis al llarg de la seua carrera. Entre ells, el Premi L’Ull Crític de Dansa 2015, el Premi Millor Intèrpret Femenina de Dansa 2015 en Premis Lorca.
Línia de col·laboració institucional amb el Teatre Principal
Com a novetat, la Mostra inaugura enguany una línia de col·laboració amb el Teatre Principal d’Alacant, que incorporarà durant les dates de celebració de la Mostra (del 4 al 12 de novembre) dos espectacles de gran format: Los farsantes, última peça teatral del multipremiado autor i director Pablo Remón (“El Tratamiento”,“Doña Rosita, anotada”), i Manolita Chen, un cuento chino, de José Troncoso, que arriba a Alacant després de recaptar un enorme èxit aquest estiu en el Teatre Circ Price de Madrid.
Projecte obert a la ciutadania
Per a celebrar el 30 aniversari, la Mostra va llançar el passat 12 de setembre a través de les seues xarxes socials una convocatòria pública a la ciutadania per a participar en un projecte especial de creació col·lectiva dirigit per Noemí Rodríguez, codirectora artística de Teatre en suspens companyia de creixent ressonància dins del panorama nacional per la seua capacitat per a renovar els llenguatges escènics. Així, del 10 al 13 d’octubre Rodríguez impartirà tallers dirigits tant a espectadors com a creadors de divers grau d’experiència professional. Aquests cursos, que són completament gratuïts, seran el germen d’un projecte escènic comú que es presentarà el dia 5 de novembre en el Teatre Arniches, durant la segona jornada de la Mostra.
Comentarios