El Festival de Teatre Clàssic de L’Alcúdia-UA acaba divendres, 26 de juliol, amb l’estrena absoluta de Clitemnestra, a càrrec de Producciones Equivocadas, i tindrà la reconeguda actriu Natalia Millán com a protagonista de l’estrena. La representació serà a les 22 hores, al jaciment arqueològic de l’Alcúdia amb un preu de 15 euros. Aquesta és la segona vegada que Producciones Equivocadas representa una obra en aquest escenari històric, després de cloure l’any passat aquest festival amb l’obra Líbera, un gran èxit de crítica i de públic.

Clitemnestra està basada en obres d’Èsquil, Eurípides i Sòfocles i posarà el punt final al programa d’aquesta VII Edició del Festival. Dirigida i versionada per José María de Castillo, l’obra presenta Clitemnestra, una dona víctima d’una societat consolidada pels homes i per a ells, una dona rebel amb el sistema, avançada al seu temps i qualificada, per tant, de cruel i perversa a ulls dels homes. L’obra dóna veu a les seues passions, els seus fracassos i els seus triomfs, amb un recorregut a través de la vida de Clitemnestra passant pels moments més rellevants de la seua història al costat d’un cor clàssic reformulat i una posada en escena que busca la multidisciplinarietat com a vehicle per a arribar al públic actual. La figura de la dona en la història, fins a quin punt ha canviat i en quin lloc ens posiciona la seua manera de viure?

Clitemnestra

Clitemnestra és un dels grans personatges de l’antiguitat clàssica, considerada una de les «dones terribles», rebel i venjadora del seu sexe, i sempre personatge controvertit en les grans tragèdies grecollatines. Clitemnestra és un personatge complex i multifacpetic que, des d’Homer ha inspirat artistes de totes les èpoques. Ara arriba al VII Festival de Teatre Clàssic de l´Alcúdia-UA de la mà de la gran actriu Natalia Millán, que donarà vida a aquesta dona tràgica fonamental en la tradició dramàtica sobre la qual van escriure els grans autors clàssics com Èsquil, Eurípides o Sòfocles, entre d’altres. Un personatge clau en obres com l’OrestíadaAgamèmnon o Electra i que ara arriba com a protagonista absoluta d’aquesta tragèdia moderna.

Clitemnestra, escrita i dirigida pel sevillà José María del Castillo, suposa una revisió del mite clàssic basant-se en els clàssics d’Eurípides, Èsquil i Sòfocles, entre d’altres, i d’aquesta manera recol·loca aquest personatge femení com a dona poderosa i apoderada. Per a fer-ho es rescata una dona víctima d’una societat consolidada pels homes, però, al seu torn, una dona rebel amb el sistema, avançada al seu temps i considerada, per tant, cruel i perversa. Per fi es dóna veu a aquesta dona que ens relatarà, en primera persona, el seu món, les seues passions i els seus fracassos i els seus triomfs. Un recorregut a través de la vida de Clitemnestra passant pels moments més rellevants de la seua història: el seu matrimoni amb Agamèmnon, el sacrifici de la seua filla Ifigènia, el romanç amb Egiste, la Guerra de Troia o la relació amb la seua filla Electra. Clitemnestra és una dona forta que, com ella diu en un moment de l’obra, «no vaig fer res que no estiguera permès als homes».

A través de la dansa, la música, amb gran importància del flamenc, i la interpretació com a eix, es dóna veu a aquesta fascinant dona recolzada per una estructura de cor clàssic reformulat i una posada en escena multidisciplinària com a vehicle per a arribar al públic actual. En l’obra no mancada el ball i el cante, la música en directe i una posada en escena moderna i transgressora. La música ha sigut creada pel sevillà Premi Max a la Millor Direcció Musical, Alejandro Cruz Benavides.

«Despullar el mite clàssic de Clitemnestra implica desconstruir el personatge per a construir la dona que la història va qualificar de terrible. La tragèdia que mai va tenir aquest gran personatge clàssic ens permet descobrir l’essència d’una dona referencial en la història de l’art, que revela la veritat més íntima de la gran reina de Micenes», són les paraules José María del Castillo, autor i director de l’obra Clitemnestra.

L’obra ha sigut, a més, seleccionada per a participar en el Festival de Teatros Romanos d’Andalusia, on farà sis funcions en els emblemàtics escenaris de les ruïnes d’Itàlica Santiponce (Sevilla) i en la vila romana de Baelo Claudia, a Bolonia (Cadis).