L’ésser humà porta molt temps usant el color com a element estètic de comunicació no verbal per a ressaltar aspectes de la seua anatomia, per a produir determinats efectes sobre la conducta o simplement transmetre estats d’ànim.
Aquest matí, amb Noemí Nohales Pons, ha sigut una trobada amb una de les professions i fets artístics més antics de la història. L’origen del maquillatge es remunta a la Prehistòria on ja s’aplicaven argila en la cara. Segons les pintures rupestres de l’època, les dones del paleolític acolorien amb marró vermellós diferents parts del seu cos. Els egipcis utilitzaven colors forts i brillants per a ressaltar els ulls, a més, tenyien els seus llavis amb ocre roig i òxid de ferro natural. Els grecs i romans utilitzaven també el ‘kohl’ per a maquillar els ulls i les pestanyes i per a blanquejar la pell utilitzaven una mescla a base d’algeps, farina de fava, guix i albayalde.
L’alacantina Noemí Nohales es va formar amb Llongueras en perruqueria i es va especialitzar en maquillatge de cinema en el centre d’estudis del que van ser els estudis de Ciutat de la Llum. Això li va permetre treballar en una pel·lícula de producció francesa i en diferents sèries que es gravaven en els estudis d’Alacant. Va intervindre també en la producció de diversos vídeo clics i publicitat amb una productora que es deia Moana Producciones.
Ella, com a bona alacantina a Madrid, va considerar que la seua ciutat se li quedava xicoteta, atés que volia treballar en el sector de la moda i necessitava per tant un canvi. Aquesta decisió li va permetre créixer i treballar en revistes de moda i a través de Chanel per a actors i actrius de cinema i personatges públics i de la música que compten amb ella per als seus actes socials i festivals de cinema en el seu cas. En l’actualitat treballa amb una empresa de representació que es denomina XArtist que li permet prestar els seus serveis en aquest sector específic.
Pregunta: El maquillatge és una qüestió de bellesa o d’art i creativitat també?
Resposta: Està unit. En el meu estil no pot estar una cosa sense l’altra. La proposta artística ha d’estar unit al fet que la persona se senta bonica. M’inspire per a això en el Glam que estava molt unit la bellesa i l’art en els anys 70 amb pentinats i roba excèntrics, torsos descoberts…
P: La bellesa és un sector que acull prop de 40.000 ocupacions directes i el sector de la cosmètica en general té un consum de 6500 milions d’euros.
R: Ara molt més gràcies a la part en línia. Durant el confinament jo vaig crear un serial de vídeos del meu procés de treball que va millorar la meua marca personal i això ajudava el coneixement de producte i a incentivar la compra.
P: Treballes en el sector del cinema i la música. Quines són les seues característiques essencials?
R: El cinema et permet crear des de zero el personatge. És un treball molt dur perquè has de dedicar moltes hores.
P: I, com et mous en el sector de la fotografia?
R: En fotografia el nostre paper és secundari perquè estàs clarament a les ordres del client i el fotògraf. En els Beuty, fotografies de primer pla per a conéixer el resultat del maquillatge, que es fan a Espanya no sempre van acompanyats de l’opinió del maquillador. En la professió estem millorant perquè hem deixat de ser un servei més tenint en compte el nostre criteri.
P: Quines referències professionals de cinema ens pots comptar?
R: En 2020, en els Goya, vaig conéixer als Javis i va ser la primera vegada que els maquillava. El meu propòsit va ser ressaltar el moviment del maquillatge masculí i es van veure i es van agradar fins i tot es van empoderar. Ells portaven un treball Lambin que va ajudar per la seua elegància. Durant tot l’any he estat treballant per a ells.
P: Fas maquillatge per a esdeveniments com a desfilades de moda.
R: He dirigit diverses desfilades, des del disseny de maquillatge al procés a desenvolupar així com el propi acabat del treball. He treballat per a Desigual dirigint desfilades a Barcelona i per a un nou dissenyador de Madrid que és Christian Simmon.
P: Fas un maquillatge social o professional però treballes el maquillatge artístic
R: El maquillatge artístic en moda m’ha permés una important llibertat de creació.
P: Què et sembla la frese “I és que maquillar-te els llavis puja la moral”?, qüestió que així ho pensava Winston Churchill, culpable de convertir el pintallavis roig en un producte de primera necessitat durant la guerra.
R: Des que portem màscara no ens pintem els llavis. Al meu pintar els llavis em reactiva. Maquillar-se és una forma d’expressió i que caracteritza la teua identitat en dones i homes des del moviment contracultural de la moguda dels 80.
P: En temps de la COVID-19, quines coses s’estan fent més singulars en el maquillatge?
R: Ara la manera de ressaltar des del maquillatge és emfatitzant sobretot la mirada, com està sent la tendència de Foxy Hisse. Els ulls ara són més essencials. A nivell de relació amb els clients, has de portar-ho tot a punt i a més totalment desinfectat. La meua estratègia audiovisual m’ha permés més proximitat.
P: En una frase, com t’imagines el futur de la professió?
R: Molta faena online com per exemple amb Instagram (@noeminohales) o youtube.
Comentarios