La “Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic” de la Universitat d’Alacant ha obert recentment la convocatòria de “Joves Talents” 2023-24, un programa de beques per a fer costat a joves acadèmicament brillants amb recursos econòmics limitats, amb l’objectiu que puguen estudiar en la universitat. Tot això, dins del seu objectiu global d’aconseguir la inclusió i l’equitat en l’educació, oferint oportunitats que permeten als estudiants accedir a una formació de qualitat i potenciar la seua futura inserció laboral; també, dins del seu compromís amb el medi ambient i gràcies al desenvolupament d’habilitats rellevants en benefici de la lluita contra la crisi climàtica.
Segons ha declarat el professor Jorge Olcina, director de la Càtedra, “en un territori com el de la província d’Alacant, tan afectat pels efectes del canvi climàtic i per la necessitat d’avançar entre tots en una gestió sostenible dels recursos hídrics, llancem este programa de suport a estudiants, a la disposició de l’alumnat que haja inclòs entre les seues preferències d’estudi aquelles titulacions relacionades amb el canvi climàtic, la sostenibilitat i la gestió de l’aigua, entre altres. En definitiva, busquem talent universitari en totes aquelles àrees de coneixement vinculades al clima i a l’aigua, per a impulsar entre tots la lluita contra el canvi climàtic”.
Les beques “Talent Jove” que es concediran en esta convocatòria 2023-24 són tres i el termini de presentació de sol·licituds s’estén fins al dia 10 de novembre. Cadascuna d’elles està composta per tres partides diferenciades: 1.500€ per a materials i despeses necessàries per a la formació acadèmica; pel pagament de la matrícula íntegra, en el cas que el sol·licitant no haja obtingut la beca d’estudis atorgada pel Ministeri d’Educació i Formació Professional. Així mateix, ja que este programa està destinat a fomentar el desenvolupament formatiu universitari de joves amb un alt rendiment escolar, però amb un entorn econòmic complex que els pot dificultar cursar una carrera en la universitat, aquestes beques no sols propicien la cobertura econòmica dels estudis, sinó que també permetrà abordar un desenvolupament integral i acompanyament durant tot el procés universitari. Amb este objectiu, la part econòmica es completa amb un acompanyament pedagògic i psicosocial a càrrec d’una entitat social, compost per un seguiment personalitzat de cada persona becada, així com per tres sessions grupals en cada curs acadèmic per a potenciar el desenvolupament motivacional i competencial de l’alumnat becat.
Per a Amelia Navarro, directora de Desenvolupament Sostenible, Equitat i Acció Social de l’Aigües d’Alacant, “les beques `Joves Talents´ s’emmarquen en la línia estratègica de generació d’oportunitats educatives, dins de l’Acció Social d’Aigües d’Alacant que, juntament amb altres eixos, com la millora de l’ocupabilitat i la creació de comunitats sostenibles, van directament encaminades al suport a col·lectius vulnerables en diferents facetes. A més, este programa de suport acadèmic s’alinea amb el nostre Pla Estratègic 2022-2027 i la nostra filosofia general de `no deixar a ningú arrere´en cap àmbit”.
Requisits per a optar a la beca “Joves Talents”
Per a poder optar esta ajuda escolar, els participants han d’haver sol·licitat la beca al Ministeri d’Educació i Formació Professional per a cursar estudis de grau universitari en el curs acadèmic 2023-24; estar oficialment matriculats en la Universitat d’Alacant, en el primer curs dels estudis de Grau en Geografia, Biologia, Ciències de la Mar, Geologia, Química, Dret, Economia, Turisme, Sociologia, Enginyeria Civil o Enginyeria Química; tindre una nota mitjana de les seues qualificacions de batxillerat o bé de cicles formatius superior a 8,5 sobre 10; residir i estar empadronats en el municipi d’Alacant. (Consulta BASES COMPLETES ACÍ).
“Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic” de la Universitat d’Alacant
Nascuda a principis de 2023 com una iniciativa conjunta entre la Universitat d’Alacant i l’empresa Aigües d’Alacant, la “Càtedra Aigües d’Alacant de Canvi Climàtic” de la Universitat d’Alacant té la missió fonamental d’impulsar la col·laboració entre el món empresarial i l’educatiu enfront del repte global del Canvi Climàtic. Per part de la Universitat d’Alacant, ha suposat la consolidació del seu lideratge en este camp, en el qual compta amb referents internacionals en l’anàlisi i estudi d’una matèria tan essencial per al futur del planeta; per part d’Aigües d’Alacant, una acció rellevant dins del seu ferm compromís de lluita contra el Canvi Climàtic, que abasta accions relacionades amb la mitigació i la compensació, i també amb l’adaptació i la cerca de solucions basades en la naturalesa. Està dirigida pel catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional en la Universitat d’Alacant i director del Laboratori de Climatologia, Jorge Olcina, un dels investigadors i divulgadors més prestigiosos del país, i s’ha convertit al llarg de l’any en un nucli de reflexió, debat i investigació entorn de la temàtica mediambiental, desenvolupant per a això diferents programes formatius, d’investigació i divulgació que contribueixen a ampliar i difondre els coneixements en esta matèria.
Comentarios