La peça que va inaugurar la Mostra de Teatre d’Autors i Autores Contemporanis va ser OLEA del grup teatral de Vila-real (Castelló) VISITANTS, una companyia nascuda en 1989 que ha creat diversos espectacles, promovent la formació d’artistes, investigat en nous llenguatges de comunicació, desenvolupant, en les seues diferents facetes, conceptes diferents de teatre i afavorint l’evolució artística i la professionalització de tots els artistes que per ella han passat.
OLEA finalitza una trilogia en la qual aliments mediterranis han format la construcció de continguts: blat, raïm i olivera. L’olivera és l’arbre sempre present en totes les cultures mediterrànies antigues i actuals com a símbol de resistència, fortalesa i pau que queda representat explícitament en l’obra mitjançant una olivera de ferro. Una creació de la codramaturga i actriu Sonia Alejo.
Olea naix d’una olivera i ho utilitza com a fil conductor pel seu simbolisme i com a eix d’unió entre els pobles fins a arribar a ser testimoni de la desintegració de les cultures mediterrànies actuals. Dues dones estan unides i confrontades per una olivera que els convida a la lluita pel territori i el poder o la unió per a sobreviure en un món sense homes i la continuïtat de la vida depèn d’elles.
Casa Mediterrani va acollir aquesta peça vibrant de música, dansa, foc, teatre físic, poesia visual i escultura que navega per les cultures mediterrànies i la seua evolució fins a un present i futur incerts. Olea es troba repleta de símbols, el de la cerca de la puresa que produeix l’aigua que uneix a aquestes dues dones o també el baptisme d’arena que també cerca la puresa en els deserts del mediterrani.
L’obra representa els tradicionals cicles agrícoles: el treball subtil de la terra o la collita que es produeix després d’un desplegament de teles que una de les dones porta després d’un moment de sofriment personal que viu convertint-ho en un fet feliç que suposa la recol·lecció. L’obra és foc que apareix amb la primera foguera en el minut dos o el moment en el qual la olivera, en un incendi de foc i llum reveladora, es transforma en un ritual on elles salten i després grimpen a l’arbre central.
L’obra ha comptat amb la participació del músic i compositor Efrén López, valencià que va nàixer a la tendra edat de 0 anys. Creador de gran transcendència en grups de referència com han sigut anys L’Ham de Foc o Capella de Ministrers, formació de música antigüa.
Olea ha sigut un clar exemple del segle d’or que està vivint la dramatúrgia espanyola, tal com va esmentar en la inauguració el director del festival Guillermo Heras sobre aquest moment que estem vivint.
Comentarios