Demà diumenge, 26 de desembre, el “Palabras de Miguel”  acull la representació de l’obra “Palabras de Miguel”  interpretada per l’il·licità José Manuel Garzón de la companyia La Nona Teatro, que ningú hauria de perdre’s a Alacant perquè tornarem a retrobar-nos amb el poeta universal Miguel Hernández i amb la seua vida.

Aquest espectacle és un homenatge a Miguel Hernández construït amb les paraules del poeta, paraules íntimes, paraules escrites per a Josefina Manresa núvia, esposa i mare. La Nona Teatre construeix un text amb fragments de les cartes que Miguel va escriure al llarg de la seua vida. Un trajecte que ens mostra l’explosió de l’amor incipient, el front de guerra, la presó i la mort. Quatre estacions com a viacrucis. El romanticisme del nuvi i una veu enginyosa, plena de vida, sinuoses riallades, explosió d’enginy. El principi de la Guerra Civil i la tirada de l’espòs per la casa i els braços de la seua estimada. La detenció del poeta, el seu periple per diverses presons i l’amor del pare feia uns fills que no pot gaudir. La mort arriba precedida per una sentència capital a la qual només venç la tuberculosi, i el seu cos embolicat en un sudari agitat per la ignomínia d’una carreta pels foscos camins d’Espanya.

L’espectacle té la sobrietat de la paraula i els dits de José Galiana al piano per a acompanyar alguns versos fets cançó.

Aquesta configuració deixa en primer pla les cartes de Miguel Hernandez. Un encert que es torna excel·lent gràcies a l’excel·lent exposició del narrador. José Manuel Garzón ajusta la seua veu sense estridències i amb fondària, inflexions que ens transmeten felicitat, preocupació i angoixa, i ho fa amb la subtilesa que requereix la intimitat del material narratiu que té entre mans. Tanta finor no és obstacle per a mantindre la tensió d’una història de la qual ja sabem la seua final, un crescendo que culmina amb la lectura de la llista que l’administració elabora amb els objectes personals del reu, ja mort.

“Palabras de Miguel” ens convida a un recorregut des de l’amor fins a la desolació d’una dona i un fill amarrats als barrots d’una reixa, amb la injustícia pel mig i uns metres més enllà una altra reixa de la qual pengen les despulles exhaustes del pare i espòs, del poeta. Un viatge guiat per l’excel·lent treball d’un actor i un músic que van regalar sentiments i vibracions.

De “Palabras de Miguel” han fet més de 1000 representacions. És un espectacle que tenen en repertori i molt important per a la Companyia La Nona Teatro.

Atés que l’aforament és limitat en necessari reservar via whatsapp al 666863483 per a garantir butaca en el Taller Tumbao.