La Regidoria de Patrimoni Històric de l’Ajuntament d’Oriola, que dirigeix Rafael Almagro, ha publicat un nou vídeo en el seu canal de YouTube https://www.youtube.com/watch?v=bsbebxpulrm&t=188s en el qual s’explica, amb tot detall, les troballes arqueològiques inèdites del Jaciment dels Saladars, en la seua Fase II.
En el documental podem veure com, al principi, es va millorar l’entorn, retirant matolls procedents del desbrossament del jaciment, també s’ha arreglat una bassa de reg que estava amb enderrocs i en males condicions, s’ha reparat el clos i s’ha ampliat l’excavació. Gràcies a la prospecció amb georadar “ens va indicar que hi havia una zona amb discontinuïtats que donaven la possibilitat que hi haguera murs. S’ha excavat en aqueixa zona i s’han trobat nivells d’època Ibèrica que no teníem plenament documentats encara en la part de dalt i, a més, un habitatge d’època orientalizante”, explica l’arqueòleg Emilio Diz.
Alberto Lorrio, arqueòleg Universitat d’Alacant, relata en aquest vídeo la sorpresa que van tindre en trobar una construcció que data de principis del segle VII A. C., del primer impacte fenici. Són els habitants de la zona alta amb cabanyes circulars, els que fan transformar l’urbanisme de l’assentament. “Ací tenim una gran casa amb els quadrangulars i, per a més interés, una sèrie de murs de tova que l’estan tallant. De cara a la museïtzació del jaciment, espere que a partir de final d’any comencem a restaurar i consolidar el gran edifici de l’Edat de Ferro que hem trobat en la zona alta. Tenim delimitats l’edifici de 19 m de longitud per quasi 12 m d’amplària, amb 3 habitacions. És un conjunt perfectament definit que ens permetrà tindre un primer punt de museïtzació en la visita del jaciment arqueològic”.
Es tracta d’un museu que s’espera estiga llest dins de quatre anys perquè, al final, el Jaciment dels Saladars siga un lloc de gaudi on els visitants puguen anar per a entendre com vivia la gent des del Segle VIII A. C. a l’III A. C. i comprendre el paisatge que l’envoltaven.
Comentarios