La Regidoria de Patrimoni Històric, que dirigeix l’edil Rafael Almagro, ha finalitzat els treballs previs en el Jaciment dels Saladars que donen pas als treballs d’arqueologia i investigació que s’iniciaran en les pròximes setmanes. “Una vegada conclòs el desbrossament, s’ha reparat el clos d’accés al jaciment i senyalitzat la zona. També han finalitzat els treballs realitzats pel georradar d’última generació que ens ha permés, sense necessitat de realitzar excavacions profundes, fer un escàner complet davall del nivell del sòl i a gran profunditat per a la localització exacta de restes arqueològiques. L’informe d’aquest últim el rebrem en els pròxims dies per a començar a excavar. També hem utilitzat un dron de precisió que ha fet els treballs cartogràfics”, ha explicat Almagro.

En aquests moments, una vegada rebuda l’autorització, es realitzaran les actuacions per a la retirada de l’amiant de les estructures dels anys 70 d’anteriors excavacions i que ara estan en estat de ruïna. “La retirada s’ha de realitzar amb mitjans especialitzats perquè aquestes estructures de fibrociment són molt perilloses per a la salut”, ha aclarit l’edil de Patrimoni Històric.

Almagro ha anunciat que els treballs arqueològics s’iniciaran en menys de dues setmanes “per a això es desplaçaran al lloc arqueòlegs que estan finalitzant el doctorat i altres especialistes en aquesta mena de treball que seran supervisats per Alberto Lorrio, catedràtic de Prehistòria de la UA”.

L’Ajuntament d’Oriola va signar fa uns mesos un conveni amb la Universitat d’Alacant per a dur a terme durant els pròxims 4 anys els estudis i excavacions del Jaciment dels Saladars. Precisament, la Conselleria de Cultura ha destacat la rellevància científica del lloc i el projecte de la regidoria que dirigeix Rafael Almagro per a convertir en museu el jaciment permetent les visites.