l d’Arqueologia
L’Ajuntament de Petrer s’ha convertit en el quart de tota la Comunitat Valenciana i segon de la província d’Alacant a comptar amb el reconeixement del seu Servei Municipal d’Arqueologia per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, després de Gandia, la Vila Joiosa i València.
Fernando Portillo, regidor de Cultura i Patrimoni, ha mostrat la seua satisfacció per aquest nou pas que “posa de manifest la nostra gran aposta per la catalogació, conversa i difusió del nostre ampli patrimoni municipal, sense el qual no podem entendre el nostre present”. Portillo ha recordat que actualment Petrer compta amb més de 8 àrees de vigilància arqueològica, 16 jaciments arqueològics i 35 edificis amb protecció com a Bé de Rellevància Local.
Aquest reconeixement suposa una regulació normativa de les funcions d’arqueòleg municipal i una major coordinació entre l’Administració autonòmica i municipal. A més, segons ha explicat el regidor, “permetrà simplificar i agilitar els tràmits per a aquells veïns que hagen de realitzar obres en zones de vigilància arqueològica, comptant, a més, amb el seguiment i l’assessorament directe dels tècnics d’aquest servei municipal”. Aquesta situació, que es dóna en diferents punts de la localitat, és especialment recurrent quan es duen a terme reformes o obres noves en el nucli històric tradicional.
A més, el Servei d’Arqueologia exercirà funcions de supervisió de la redacció i actualització del Catàleg de béns i espais protegits. Això permetrà que el Servei Municipal puga proposar la inclusió o exclusió en el citat catàleg de determinats àmbits de protecció arqueològica, entenent que té un alt grau de coneixement de la realitat patrimonial del municipi. També podrà supervisar, i fins i tot dirigir, les actuacions promogudes per l’Ajuntament de Petrer que requerisquen cauteles arqueològiques.
El Servei elaborarà estudis arqueològics previs i podrà emetre informes sobre aquests. D’aquesta manera, l’Ajuntament es converteix en la primera instància a la qual acudeix la ciutadania per a obtindre informació i per a poder sol·licitar la preceptiva autorització en matèria d’arqueologia a la Conselleria.
A més, haurà d’informar les sol·licituds de llicències d’obres en àmbits d’afecció arqueològica i formarà part dels òrgans municipals que intervinguen en qüestions relacionades amb el patrimoni arqueològic. Així es generarà major seguretat jurídica a les persones o entitats que promouen obres, ja que tindran informació sobre les cauteles arqueològiques que han de tindre’s en compte.
Comentarios