El estreno de una nueva interpretación de «Poeta en Nueva York» de Federico García Lorca se celebrará hoy jueves 15 de noviembre, a las 20.30 horas, en la Sala Llevant de l´Auditori i Centre Cultural de la Mediterrània. Con dirección de Sergio Sempere, vuelve a tomar vida el famoso poemario de Federico García Lorca, obra aclamada internacionalmente, impactante, atemporal, interpretada por grandes actores en teatros de todo el mundo. Este estreno tiene entrada gratuita, las invitaciones se han de recoger en las taquillas del Auditori de la Mediterrània hasta completar el aforo de la Sala Llevant. Esta actuación se produce dentro de la colaboración que mantienen Sergio Sempere y el Auditori de la Mediterrània.
Para dar vida de nuevo a “Poeta en Nueva York” Sergio Sempere, que también actúa como intérprete, contará también con la actriz Ángela Devesa y con el saxofonista Andrés Juan Arbona. Se fundirá la interpretación con la música y todo ello en el marco de la exposición “Evolutions” del fotógrafo Daniel Dicenta Herrera que actualmente acoge la misma Sala Llevant. Una exposición que indaga, con fotografías, audiovisuales y música, sobre la situación del ser humano del siglo XXI y el exceso de conexiones cibernéticas y digitales que acaban provocando incluso adicciones.
Serán muchas sensaciones, en la noche del 15 de noviembre, para los espectadores que podrán hacer un viaje con Federico García Lorca a aquella estancia, entre 1929 y 1930 en la Universidad de Columbia y en Nueva York, donde escribió buena parte de “Poeta en Nueva York”. Si bien el poemario no vería la luz hasta 1940, cuatro años después del asesinato de Federico García Lorca. En 1936 poco antes de su muerte, Lorca entregó a su amigo José Bergamín el único borrador de “Poeta en Nueva York”, 96 páginas mecanografiadas y 26 manuscritas. Había muchas correcciones y añadidos en aquellas hojas que Lorca entregaba a Bergamín quien se llevó al exilio el borrador de Poeta en Nueva York y siguiendo las indicaciones de su amigo Federico hizo algunas modificaciones para la primera edición de “Poeta en Nueva York” en 1940. No será hasta 1999 cuando se recupere el texto original de “Poeta en Nueva York” que había pasado de mano hasta llegar a la actriz Manuela Saavedra, finalmente fue adquirido por la Fundación García Lorca en el año 2003.
“Poeta en Nueva York” es para el propio García Lorca una de sus mejores creaciones, y llegó a pensar cómo publicarlo entre 1930 y 1936, sin que llegase a ver la luz el poemario. Su asesinato el 18 de agosto de 1936 –la guerra civil española había estallado el 17 de julio de aquel año- truncó todos los proyectos del universal poeta granadino, uno de los grandes poetas de todos los tiempos.
Sergio Sempere tras el exitoso estreno teatral de «La Barraca de Federico» que dirigió en el Auditori de la Mediterrània en abril de 2018, agotando las entradas con una creación propia dedicada a Federico García Lorca, a la vida y obra del poeta, se adentra ahora en una obra concreta de García Lorca, de difícil interpretación, muy intensa, como «Poeta en Nueva York».
El gran Federico García Lorca vuelve a nosotros con su irrepetible viaje a Nueva York. En 1931, el propio Lorca, explicó en una entrevista que concedió a La Gaceta Literaria, sus sensaciones en Nueva York, unas vivencias que habían dado lugar al nacimiento del poemario “Poeta en Nueva York”, y explica que la gran urbe norteamericana permite una “interpretación personal, abstracción impersonal, sin lugar ni tiempo dentro de aquella ciudad mundo. Un símbolo patético: sufrimiento”.
L’estrena d’una nova interpretació de «Poeta a Nova York» de Federico García Lorca se celebrarà avui dijous 15 de novembre, a les 20.30 hores, en la Sala Llevant de l´Auditori i Centre Cultural de la Mediterrània. Amb adreça de Sergio Sempere, torna a prendre vida el famós poemari de Federico García Lorca, obra aclamada internacionalment, impactant, atemporal, interpretada per grans actors en teatres de tot el món. Aquesta estrena té entrada gratuïta, les invitacions s’han d’arreplegar en les taquilles del Auditori de la Mediterrània fins a completar l’aforament de la Sala Llevant. Aquesta actuació es produeix dins de la col·laboració que mantenen Sergio Sempere i el Auditori de la Mediterrània.
Per a donar vida de nou a “Poeta a Nova York” Sergio Sempere, que també actua com a intèrpret, explicarà també amb l’actriu Ángela Devesa i amb el saxofonista Andrés Juan Arbona. Es fondrà la interpretació amb la música i tot açò en el marc de l’exposició “Evolutions” del fotògraf Daniel Dicenta Herrera que actualment acull la mateixa Sala Llevant. Una exposició que indaga, amb fotografies, audiovisuals i música, sobre la situació de l’ésser humà del segle XXI i l’excés de connexions cibernètiques i digitals que acaben provocant fins i tot addiccions.
Seran moltes sensacions, en la nit del 15 de novembre, per als espectadors que podran fer un viatge amb Federico García Lorca a aquella estada, entre 1929 i 1930 en la Universitat de Columbia i a Nova York, on va escriure bona part de “Poeta a Nova York”. Si ben el poemari no veuria la llum fins a 1940, quatre anys després de l’assassinat de Federico García Lorca. En 1936 poc abans de la seua mort, Lorca va lliurar al seu amic José Bergamín l’únic esborrany de “Poeta a Nova York”, 96 pàgines mecanografiades i 26 manuscrites. Hi havia moltes correccions i afegits en aquelles fulles que Lorca lliurava a Bergamín qui es va portar a l’exili l’esborrany de Poeta a Nova York i seguint les indicacions del seu amic Federico va fer algunes modificacions per a la primera edició de “Poeta a Nova York” en 1940. No serà fins a 1999 quan es recupere el text original de “Poeta a Nova York” que havia passat de mà fins a arribar a l’actriu Manuela Saavedra, finalment va ser adquirit per la Fundació García Lorca l’any 2003.
“Poeta a Nova York” és per al propi García Lorca una de les seues millors creacions, i va arribar a pensar com publicar-ho entre 1930 i 1936, sense que arribara a veure la llum el poemari. El seu assassinat el 18 d’agost de 1936 –la guerra civil espanyola havia esclatat el 17 de juliol d’aquell any- va truncar tots els projectes de l’universal poeta granadí, un dels grans poetes de tots els temps.
Sergio Sempere després de la reeixida estrena teatral de «La Barraca de Federico» que va dirigir en el Auditori de la Mediterrània a l’abril de 2018, esgotant les entrades amb una creació pròpia dedicada a Federico García Lorca, a la vida i obra del poeta, s’endinsa ara en una obra concreta de García Lorca, de difícil interpretació, molt intensa, com a «Poeta a Nova York».
El gran Federico García Lorca torna a nosaltres amb el seu irrepetible viatge a Nova York. En 1931, el propi Lorca, va explicar en una entrevista que va concedir a la Gaseta Literària, les seues sensacions a Nova York, unes vivències que havien donat lloc al naixement del poemari “Poeta a Nova York”, i explica que la gran urbs nord-americana permet una «interpretació personal, abstracció impersonal, sense lloc ni temps dins d’aquella ciutat món. Un símbol patètic: sofriment».
Comentarios