L’acte de presentació del Fòrum Orihuela 2020 dió a conéixer els 20 finalistes que opten a aconseguir la Copa Espanya a les 11.30h obria l’acte el Director General del Cervantes i també membre del Jurat, Luis García Montero, amb aquestes paraules: “Ens reunim sota el lema: Orihuela, un univers de poesia i llum entre el Mediterrani i Iberoamèrica, per a presentar el VII Fòrum de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya, també anomenat FÒRUM ORIHUELA 2020, un projecte que ha sigut premiat pel Ministeri de Cultura, com Un dels Cinc Millors Projectes d’Acció i Promoció Cultural 2019 i com Un dels Deu Millors d’Indústries Culturals. Orihuela alberga un llegat, el llegat del poeta Miguel Hernández, molt important per a la cultura espanyola. Ocasions com aquesta serveixen per a insistir que la cultura està implicada en el més profund de la vida i no sols en deures d’idees o deures espirituals sinó en la nostra economia, en la nostra manera de pensar-nos, en la nostra manera de desenvolupar i progressar el que signifiquen les il·lusions d’una comunitat i els projectes ací presentats en les tres categories són un magnífic exemple d’aquest compromís obert de la cultura amb el desenvolupament econòmic i d’una societat”.
Per a completar la seua intervenció García Montero va assenyalar: “Vull elogiar aquesta iniciativa d’Orihuela per a repensar i reactivar Espanya des de la seua creativitat i des de la seua capacitat per a innovar, capacitat de situar-nos sempre en l’avantguarda del nou. No són paraules buides, doncs, he pogut veure amb els projectes presentats com és possible atendre la realitat obrint horitzons, millorar una comunitat a través de nous valors més humans i una aposta per un futur més solidari i sostenible…La música d’aquest Fòrum no pot sonar millor i amb iniciatives com aquesta, es posen els fonaments perquè la lletra seguisca el seu ritme.”
A continuació, va passar la paraula a la Presidenta d’Espanya Creativa qui va fer de mestra de cerimònies, Belén Elisa Díaz: “És un honor estar hui ací en aquesta insigne institució i molt significativa per a nosaltres, doncs, 400 anys després de la Mort de Cervantes, les ciutats i territoris d’Espanya s’unien en una estratègia col·laborativa, basada en la creativitat i en la innovació, fundant el 2 de juliol de 2016 a Monforte de Lemos, la Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya, amb un referent clar, Cervantes, el triomf de l’individu, la modernitat, el subjecte, tan important i tan desgastat per la postmodernitat”.
Díaz va continuar destacant que “un context com l’actual de la nova normalitat, ens ha portat a aquesta imaginació de nous esdeveniments híbrids en aquesta doble realitat, la física i la virtual” agraint també a tot el públic que acompanyava i seguia l’acte via streaming. A més, va subratllar que “Espanya Creativa ha de secundar-se en els seus creadors, que juntament amb els emprenedors, es converteixen en protagonistes de la necessària transformació urbana i rural. Un clar exemple és la imatge corporativa d’Espanya Creativa obra de l’internacional Javier Mariscal o la del Fòrum Orihuela 2020, del dissenyador Manuel Estrada que ens acompanya hui en aquesta presentació i que ha permés contextualitzar-lo i posar-lo en valor”.
A continuació, va intervindre la Directora General d’Indústries Culturals, Propietat Intel·lectual i Cooperació del Ministeri de Cultura, Adriana Moscoso del Prat Hernández qui va dedicar unes paraules: “El Fòrum Orihuela 2020 va ser distingit com Un dels Cinc Millors Projectes d’Acció i Promoció Cultural d’Espanya, entre els aproximadament 700 projectes presentats, es tracta d’una iniciativa cultural d’excel·lència, que posa el seu focus en les indústries creatives lligades al desenvolupament econòmic i social de les ciutats i territoris, en la innovació i creació d’ocupació, en l’apoderament e les persones per a transformar i millorar la societat, idees totes elles alineades amb els valors de l’ONU”.
Va continuar assenyalant Adriana Moscoso que “hi ha un element molt complementari de la programació del Fòrum Orihuela 2020 que és la Copa Espanya Creativa que atorga l’Associació Espanya Creativa Innovació en Xarxa. Es tracta d’un dels principals expositius a través dels quals es poden visualitzar aqueixos projectes de ciutats i territoris que integren la creativitat i la tecnologia, que testifiquen aqueix caràcter estratègic de cara al desenvolupament d’un país a través de les ICCs. La manera en què la Copa Espanya Creativa ha integrat la innovació cultural amb la política territorial i la seguretat social, és digna de tot elogi.”
Per part seua, el Rector de la Universitat Miguel Hernández, Juan José Ruíz, va posar el seu èmfasi en la riquesa cultural d’Oriola i l’important treball que al costat de l’Ajuntament estaven fent en relació al camp de les indústries creatives: “la nostra universitat que porta el nom del poeta oriolà Miguel Hernández, és la més antiga d’Alacant i a Orihuela va existir una de les més antigues d’Espanya, creada després de la de València…Tenim una Càtedra en Indústries Creatives,…”. Com a membre del Jurat va destacar la qualitat de tots els projectes presentats i va felicitar a tots els finalista. Finalment, va elogiar i va valorar la complexitat en l’organització d’aquest esdeveniment del Fòrum en un context com l’actual, qualificant de perfecta la mateixa.
El dissenyador del Fòrum Oriola 2020, Manuel Estrada, Premi Nacional d’Innovació 2017, va destacar: “El disseny és també poesia, la creativitat ha de ser transversal, les nostres ciutats estan saturades d’imatges i tecnologia…. El disseny quan es lliga a una activitat econòmica o institucional s’uneix la poètica a la prosa. El projecte de la imatge d’Orihuela, el que vam fer és dissenyar un codi de punts amb l’O d’Oriola, que permetrà visibilitzar totes les activitats previstes en el Fòrum” per a acabar amb un missatge d’optimisme en el qual creu possible que totes aqueixes activitats previstes en el Fòrum Orihuela 2020 es puguen fer realitat.
20 PROJECTES FINALISTES, EXEMPLES DE SOSTENIBILITAT I SOLIDARITAT
Va ser el President del Jurat, Darío Villanueva, acadèmic de la RAE i director d’aquesta, exrector de la Universitat de Santiago de Compostel·la, l’encarregat de donar a conéixer el veredicte del Jurat conformat per 13 membres de reconegut prestigi que van votar telemàticament en la mateixa franja horària. Villanueva va destacar la qualitat de tots els projectes presentats, com a exemples clars de sostenibilitat i solidaritat que necessita hui Espanya, molt adaptats al moment actual. Havent quedat així els resultats:
MODALITAT-A.- AJUNTAMENTS DE MÉS DE 50.000 HABITANTS:
Han quedat SELECCIONATS els 6 PROJECTES dels següents Ajuntaments, ordenats segons puntuació:
1. AJUNTAMENT D’OVIEDO.- «Cultura de Saló»
2. AJUNTAMENT DE CORNELLÀ DE LLOBREGAT (Barcelona).- «San Ildefons. Viu-ho i assega-ho»
3. AJUNTAMENT D’ALBACETE.- «Futur Violeta»
4. AJUNTAMENT DE VÉLEZ (Màlaga).- «Vélez-Málaga, Ciutat Juan Breva»
5. AJUNTAMENT DE CHICLANA (Cadis).- «Educant en els Barris»
6. AJUNTAMENT DE TELDE (Gran Canària).- «Em cuide, et cuide, cuidem»
MODALITAT-B.- AJUNTAMENTS DE MENYS DE 50.000 HABITANTS:
Han quedat SELECCIONATS els 6 PROJECTES dels següents Ajuntaments, ordenats segons puntuació:
1. AJUNTAMENT DE MONTILLA (Còrdova).- «Remuntem»
2. AJUNTAMENT DE SANTERVÁS DE CAMPOS (Valladolid).-«Santervás, Cultura i Agricultura»
3. AJUNTAMENT DE GAVÀ-2 (Barcelona).- «HUB d’Innovació en Economia Circular» Empat amb Riu Sec.
4. AJUNTAMENT DE RIU SEC (Valladolid).- «Estratègia conjunta contra la despoblació. RIOSECO 21XXI»
5. AJUNTAMENT DE BRIHUEGA (Guadalajara).- «Brihuega és Innovació»
6. AJUNTAMENT DE SÒRIA.- «RESPIRA: Xarxa estratègica de Sòria, participació, innovació, reactivació i art».
MODALITAT-C.- TERRITORIS (autonomies, diputacions, capítols, consorcis o mancomunitats)
Han quedat SELECCIONATS els 3 PROJECTES dels següents Territoris, ordenats segons puntuació:
1. DIPUTACIÓ DE LUGO.- “Reserva de la Biosfera de “Us Ancares”
2. JUNTA D’EXTREMADURA.- “Repensar Extremadura»
3. SERRA DE CADIS (Mancomunitat de 19 Ajuntaments).- «La tradició i creativitat gastrorural en Chefsierra de Cadis 2019»
MODALITAT-D.- EMPRESES, UNIVERSITATS, ORGANITZACIONS NO LUCRATIVES O INDIVIDUS:
Han quedat SELECCIONATS els 5 PROJECTES següents, ordenats segons puntuació:
1. UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA.- «Creació Col·laborativa amb Mòbils i Tauletes per a una Òpera Multimèdia sobre un Conte Tradicional»
2. UNIVERSITAT DE MÚRCIA.- «Olimpíada Constitucional»
3. FUNDACIÓ UXÍO NOVONEIRA (Lugo).- «ITH, 7 Anys de treball en el Finançament Diversificat de la Cultura»
4. INNOVAR-TE (Madrid).- «Continuadors. Art Viu Andalusí» 5. ASSOCIACIÓ CULTURAL NEOCODEX (Burgos).- «Bestiarum Arlanzae»
Comentarios