Els col·leccionistes d’art establits a Nova York Michael Jenkins i Javier Romero han visitat aquest divendres el Museu d’Art Contemporani d’Alacant per primera vegada des que es va aprovar la donació al MACA de 291 de les seues obres, corresponents a 155 artistes internacionals, perquè en sigueu custodis, conservació, investigació i exhibició en el museu de la Plaça de Santa María.
L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, i el regidor de Cultura, Antonio Manresa, han acompanyat a Jenkins i Romero en el seu recorregut pel MACA i han avançat detalls sobre aquesta important donació, que inclou obres d’artistes contemporanis espanyols com Aurelio Ayela, Olga Diego i Teresa Lacenta i internacionals com Kara Walker, Corita Kent, Arturo Herrera o el japonés Takashi Murakami, entre molts altres.
“És una gran satisfacció parlar personalment amb aquests dos grans col·leccionistes i abordar detalls concrets sobre la imminent donació de les seues obres al Museu d’Art Contemporani”, ha destacat Barcala, que ha complimentat a l’estatunidenc i al eldense amb una placa amb tessel·les de l’Esplanada com a record de la seua visita a Alacant durant una trobada en l’alcaldia després de la visita al MACA.
Rellevància i suport per al Museu alacantí
Michael Jenkins i Javier Romero, propietaris d’una important col·lecció d’obres d’art de caràcter internacional, han donat 291 peces al Museu d’Art Contemporani d’Alacant perquè formen part dels fons del museu. Ho fan amb el convenciment de la rellevància que aquesta col·lecció podria tindre per al MACA i en el context de la resta de col·leccions de museus d’art contemporanis espanyols i amb la confiança en les tasques de custòdia, conservació, investigació i exhibició que el centre desenvolupa i en el programa d’activitats que planteja entorn de les col·leccions que guarda.
La col·lecció està composta per 291 peces corresponents a 155 artistes internacionals, molts d’ells escassament representats en museus espanyols, encara que de contrastada qualitat i importància en l’esdevenir de la història de l’art contemporani com ara Josef i Anni Albers, Richard Artschwager, Joseph Beuys, Christian Boltanski, Louise Bourgeois, Trisha Brown, Tony Feher, Katharina Fritsch, Anna Bella Geiger, Felix González-Torres, Group Material, Bonica Hatoum, Arturo Herrera, Jenny Holzer, Graciela Iturbide, Ellsworth Kelly, Corita Kent, Barbara Kruger, Sol LeWitt, Glen Ligon, Richard Long, Agnes Martin, Zanele Muholi, Vik Muniz, Wanguechi Mutu, Takashi Murakami, Bruce Nauman, Claes Oldenburg, Erin Shirreff, Richard Serra, Andres Serrano, Cindy Sherman, Thomas Struth, Hiroshi Sugimoto, Richard Tuttle, Kara Walker, Andy Warhol, Lawrence Weiner o Ruth Wolf-Rehfeldt entre molts altres.
Així mateix, sobreïx en aquest conjunt la intenció de recollir l’art contemporani fet per artistes dones, representades fins al 40% de la col·lecció, així com una destacada representació d’artistes afroamericans al costat d’una varietat de nacionalitats, geografies o generacions que, de manera normalitzada, conviuen atorgant al conjunt una amplitud i perspectiva única. Conviuen de manera natural artistes consolidats els noms dels quals formen part de la història ja escrita de l’art (i que sovint han sigut referents artístics), amb altres artistes més joves als quals han servit de referència.
Tractant d’oferir una visió del global, els propietaris d’aquesta col·lecció no han volgut oblidar la importància del local. Entenent com a fonamental examinar, preservar, mostrar i educar sobretot allò que està succeint en el nostre entorn cultural més pròxim, i contextualitzar-lo en discursos més amplis, la Col·lecció Michael Jenkins & Javier Romero presenta un nombre important d’artistes alacantins que estableixen un diàleg amb el territori més pròxim. Obres d’artistes com Elena Aguilera, Rosana Antolí, Aurelio Ayela, Pablo Bellot, Mira Bernabéu, Pepe Calvo, Olga Diego, Inma Femenía, Cayetano Ferrández, Nuria Fuster, Daniel García Andújar, Il·luminada García Torres, Susana Guerrero, Kribi Heral, Teresa Lanceta, Angel Masip, Rosell Meseguer, Ana Teresa Ortega, Massimo Pisani o Jesús Zuazo.
Per a donar la major visió i amplitud del succeït en el context artístic, social i polític, es troben representats en aquesta col·lecció tots els llenguatges i una àmplia varietat de mitjans artístics, entre ells: dibuix, escultura, pintura, obra gràfica, fotografia, instal·lació, llibre d’artista o vídeo que reflecteix la diversitat de la pràctica dels artistes moderns i contemporanis. L’extremada varietat de naturaleses, tècniques artístiques, suports i materials emprats en l’execució de les peces d’aquesta col·lecció amplifica la possibilitat de l’anàlisi dels llenguatges contemporanis.
Acceptar la donació d’aquesta important col·lecció d’obres d’art per al MACA suposa obrir noves possibilitats i establir connexions entre artistes i tendències que enriquiran el discurs i la varietat d’aquest Museu. La col·lecció reunida per Jenkins i Romero és hui una col·lecció de museu, referent de l’art internacional de les últimes dècades que atén a tots els corrents plàstics i desenvolupa un enfocament multidisciplinari que contempla totes les manifestacions artístiques.
“És una gran notícia poder comptar en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant amb aquest extraordinari fons artístic que multiplica les mirades sobre l’art i que permetrà indagar, mostrar i reflexionar sobre el món contemporani”, ha subratllat l’alcalde Barcala. “I un gest tan generós que cal agrair de manera explícita: Gràcies Michael. Gràcies Javier”, ha afegit.
Comentarios