Els i les professionals del teatre mostren la seua preocupació que la Mostra d’Autors Contemporanis, que se celebra en la capital Alacantina, siga sacrificada per l’apatia de les diferents institucions i administracions públiques que han sustentat el projecte des de fa 29 anys.

Resulta inexplicable que aquestes administracions locals, provincials i autonòmiques implicades en la seua organització, hui dia i després de diversos mesos després si es fes pública la notícia de la no continuïtat de Guillermo Heras com a director, no hagen manifestat de manera pública i clara el seu suport a la reedició de la mostra.

Els professionals teatrals esperen també que es pronuncie el INAEM, que és l’organisme públic que realment sosté la Mostra d’Autors d’Alacant. Els responsables d’aquest institut són els que en última instància decidiran sobre la seua continuïtat a la nostra ciutat.

La no continuïtat d’aquest festival seria per a la ciutat una pèrdua de valor incalculable. És un festival únic en les seues característiques en el territori espanyol, és un esdeveniment cultural imprescindible per al coneixement i difusió de la dramatúrgia actual que no sols ha de ser preservat sinó també fomentat pels poders públics.

Després de 29 anys de marxa, la Mostra d’Autors Contemporanis s’ha convertit en una cita anual esperada tant pel públic alacantí com pels i les professionals del sector. Es tracta d’un festival de nivell nacional on poder gaudir de propostes tant de proximitat com de tot l’estat espanyol. En les seues 29 edicions la mostra ha portat a la nostra ciutat 669 funcions teatrals, ha organitzat 27 tallers i trobades entre professionals i ha realitzat 77 publicacions.

Aquests últims anys, a causa de l’infrafinançament i a l’apatia de les administracions, la mostra no passa pels seus millors moments i necessita un impuls per a poder permear la vida cultural de la ciutat. Els alacantins han de ser coneixedors i partícips d’aquest esdeveniment cultural, per la qual cosa s’haurien de buscar sinergies amb institucions públiques, acadèmiques (especialment les dues universitats de la província) i amb el teixit associatiu.

Necessiten que la mostra seguisca a la nostra ciutat. Volen que es potencien estratègies per a crear i mantindre nous públics entre els joves, les persones majors i els sectors amb menys accés a la cultura. Consideren que la mostra hauria d’obrir-se també al sector econòmic i comercial d’Alacant, de manera que es convertisca en un autèntic motor per al desenvolupament d’una ciutat especialment dotada per al turisme.

Els i les professionals del teatre, de les arts escèniques i de la gestió cultural, demanen a les administracions competents i de manera especial a l’Ajuntament i a la Diputació d’Alacant, que defensen la mostra, que s’impliquen de veritat i valoren el que significa i simbolitza. Compten amb nosaltres per a afermar i cuidar aquesta xicoteta joia i perquè així puguem bufar juntes els ciris de la seua 30a edició, amb un festival renovat.

Totes les associacions de professionals de les arts escèniques i de la gestió cultural lluitaren perquè la Mostra d’Autors Contemporanis d’Alacant complisca els criteris de qualitat, equitat, inclusió i innovació, fomentant en qualsevol cas les llengües cooficials de l’estat, la dramatúrgia emergent, l’autoria femenina i donant especial acolliment als autors i companyies de la Comunitat Valenciana.

El teatre alacantí necessita la mostra. La mostra ens necessita a totes.

PROTEA PROFESSIONALS DEL TEATRE D’ALACANT

AVEET – ASSOCIACIÓ VALENCIANA D’ESCRIPTORES I ESCRIPTORS TEATRALS

GESTIÓ CULTURAL – ASSOCIACIÓ VALENCIANA DE PROFESSIONALS DE LA CULTURA APDCV – ASSOCIACIÓ PROFESSIONALS DE LA DANSA DE LA CV

AVED – ASSOCIACIÓ VALENCIANA D’EMPRESES DE DANSA

AVETID – ASSOCIACIÓ VALENCIANA D’EMPRESES DE TEATRE I CIRC

COMITÉ ESCÈNIQUES – ASSOCIACIÓ DE CREADORES I CREADORS D’ARTS ESCÈNIQUES CONTEMPORÀNIES

ADVAEM – ASSOCIACIÓ DE DISTRIBUÏDORS VALENCIANS D’AAEE I MÚSICA