Exactament no se sap, però hi ha una xifra estimada de 79.253 tones de CO₂. Aquesta és la quantitat d’emissions de la indústria espanyola del llibre durant 2021, un any en què es van publicar 198.132.000 exemplars en total. Estimant una mitjana de 400 grams (discutible, pot ser molt més, però aquest és un valor usat per la indústria editorial alemanya) de CO₂ per exemplar, la xifra resultant són aquestes 79.000 tones. Ara la pregunta és, 400 grams per exemplar, o 79.000 tones a l’any, és molt o és poc?

Segons Joana Moll, artista i investigadora de l’impacte ambiental de la digitalització, cada segon que utilitzem Google estem emetent 500 grams de CO₂ a l’atmosfera. Si cada persona d’Espanya utilitza el cercador una mitjana de deu segons al dia, el total d’emissions anuals arriba a les 220.000 tones, és a dir gairebé quatre vegades la que emet la indústria del llibre. Si observem les dades de la indústria editorial alemanya, ens trobem amb la xifra de 167 mil tones a partir d’una mitjana de 400 grams i 420 milions de llibres produïts. Encara que la indústria del llibre (i la cultura en general) siguin activitats comparativament baixes en emissions, tenen un potencial de sensibilització amb el qual cal responsabilitzar-se. El llibre ecològic no existeix, però si que existeix el llibre que minimitza el seu impacte.

Segons l’Anàlisi de Cicle de Vida d’un llibre en paper realitzat en el marc del projecte Greening books, en el procés de producció d’un llibre, la distribució és responsable del 16.4 per cent de les emissions. Això implica el transport de les matèries primeres i el transport de la mercaderia als punts de venda. És molt important, llavors, que les editorials es comprometin amb la producció local. Això significa produir en el mateix territori que es distribuirà. Que una editorial espanyola imprimeixi en un país asiàtic incrementa la seva petjada de carboni en un 700 per cent, i a Eslovènia en un 200 per cent. I si parlem de distribució, també cal parlar del model de consum. En 2022, en plena crisi per l’augment del preu del paper, va transcendir la notícia de la gran adquisició de cartó per part de Amazon. L’ecosistema del llibre passava de sobte a utilitzar un cartó amb una vida útil de tres dies. La compra en línia de llibres en paper representa entre el 20% i el 23% del comerç del llibre. Si projectem aquesta dada sobre la xifra d’exemplars venuts en 2021, 174 milions d’exemplars, obtindríem la xifra de prop de 34 milions de llibres comercialitzats per e-commerce, és a dir, enviats mitjançant furgonetes i paqueteria als domicilis dels lectors, un tema de dubtosa sostenibilitat.

Un segon criteri important té a veure amb el paper. Segons l’estudi d’Anàlisi de Cicle de Vida, l’ús de paper és responsable del 49.4% de les emissions de cada llibre. Per a minimitzar aquesta petjada, la proposta és utilitzar paper reciclat i/o amb la certificació de gestió forestal sostenible FSC o PEFC. En l’actualitat, gairebé el cent per cent de les impremtes espanyoles ja treballen sense problema amb aquesta mena de paper, i comença a ser obligatori per a diverses subvencions.

I finalment, com a tercer criteri tenim el càlcul i comunicació de la petjada de carboni per exemplar. De la mateixa manera que establim un pressupost econòmic per al funcionament de l’empresa, cada editorial podria establir un pressupost de carboni anual. Visibilitzar la petjada de carboni en els crèdits de cada llibre compleix una funció de transparència i de sensibilització. Però a més, tenim eines que no sols ens donaran una xifra, sinó que ens ajudaran a prendre mesures de minimització.

En poques paraules, la ecoedició és un consens. Un consens que opera com una carpa en la qual conflueixen moltes formes diferents de fer bé una mateixa cosa. A Espanya s’estan fent alguns passos importants en tots aquests sentits, encara que és imprescindible una acceleració general del sector. Fer els passos immediatament per a avançar en una ecorresponsabilidad social exigeix ser transparents i definir un pla global de sostenibilitat. En definitiva, prendre’s de debò el problema

Font: proyecto451