Gaudir les festes cuidant l’alimentació de manera saludable i sostenible és l’objectiu del nou receptari elaborat pel Gabinet d’Alimentació i Nutrició (ALINUA) de la Universitat d’Alacant. Sota el títol Receptes creatives per a una Nadal diferent, hi ha plats que tenen com a base productes d’origen vegetal, de temporada i proximitat, fàcils de preparar i que resulten molt saborosos i apetibles sense renunciar a cuidar l’alimentació.

Entre altres preparacions i consells, en la publicació es poden consultar plats tan saludables com taula d’untables vegetals, xampinyons farcits de ceba i ou de guatla i cassoletes d’espinacs  amb formatge de cabra de rotlle en la secció d’entrants; com a primers  plats, ensalada de col amb xips de moniato, sopa de ceba gratinada i puré de coliflor; com a principal, llobarro nacional a la taronja, rellom de porc en pasta fullada amb salsa de porro i delícies de cigró  amb salsa de pebrera. Per a finalitzar, postres com a safata de dolç multicolor, broqueta de cítrics  amb fruites del bosc banyada en xocolate negre i torró de xocolate negre amb ametles i taronja confitada.

Recomanacions

Segons la dietista nutricionista d’ALINUA, Sonia Martínez Balaguer, durant els dinars i els sopars d’aquest  Nadal “hem de gaudir  d’eixos  moments sense remordiments i seguir la resta de dies sense excessos, encara que és important seguir algunes recomanacions a l’hora de seure a taula com visualitzar les preparacions, mastegar cada mos, moderar racions, donar prioritat a beure aigua i deixar de menjar sense sentir-se ple”. “Millor oferir la possibilitat de repetir que servir grans quantitats en el plat i que part d’eixe menjar acabe en el poal de la brossa”, afig l’experta de la UA.

A l’hora de preparar els diferents menús nadalencs, des d’ALINUA insisteixen en la importància de seleccionar aliments de temporada i locals ja que no necessiten ser transportats des de lluny ni ser refrigerats per a conservar-ne les propietats, fet que contribueix a una menor petjada de carboni. A més, conserven més el sabor i beneficien l’economia local. D’altra banda, destaquen donar prioritat a aliments a granel, sense envasos. “És bàsic evitar els ultraprocessats que inclouen una llarga llista d’ingredients que no són saludables i l’origen no és local. Comprar a granel i utilitzar bosses de tela per a transportar els aliments és un hàbit que hem d’adquirir”, explica Martínez Balaguer.

Receptari: Receptes creatives per a un Nadal diferent

Vídeo: Presentació e-book de receptes de Nadal 2020