Finestrat ja compta amb el safareig totalment rehabilitat i amb l’antic aqüeducte conegut com “Aqüeducte dels Molins”.
Les dues construccions, separades per tot just 2 metres, es troben en la pujada a la Font del Molí, als peus del Puig Campana, i durant moltíssims anys van complir les seues funcions de rentador, amb gran afluència de gent de Finestrat, i de canalitzador de les aigües.
“Era un projecte que teníem especial interés a dur-lo a terme perquè en la memòria col·lectiva de Finestrat, el rentador, sobretot, va complir durant finals del segle XIX però sobretot al llarg del segle XX, una gran funció. Eren desenes de dones les que pujaven diàriament a llavar, era un centre social i de reunió. La modernització i els canvis en el benestar, tindre electrodomèstics com la llavadora, el van relegar a poc a poc i el van deixar sense funcions. Hui amb aquesta rehabilitació li donem un nou sentit a aquest safareig, a l’aqüeducte, que data de l’època islàmica, i aconseguim recuperar tot l’entorn, amb la finalitat que també s’unisc dels atractius turístics de Finestrat. I no oblidem que està situat en la pujada a les rutes que coronen el Puig Campana” va explicar Víctor Darío Llinares, 1r tinent alcalde de Finestrat.
Les principals actuacions han sigut en el safareig, la retirada de la nau que el cobria i que estava feta amb un material a base de fibrociment. En aquest cas s’ha substituït per una nau de fusta. Igualment, s’ha actuat en interior per a sanejar tots els murs, mantenint les séquies originals i el safareig pròpiament dit.
En el cas del “Aqüeducte dels Molins”, considerat un va espaiar arqueològic d’especial interés, s’ha pogut rescatar una antiga volta en el seu interior que hui pot contemplar-se des del mateix lloc. Datat de l’època islàmica, durant segles va servir per a regar els camps de la zona, així com per al funcionament d’alguns molins dels voltants. S’actuat en la recuperació, neteja, conservació, catalogació i posada a punt, utilitzant sempre materials de les mateixes característiques que els originals.
A més de l’interés turístic també es pretén que el lloc forme part del llegat divulgatiu del patrimoni històric del municipi per a les actuals i futures generacions.
Recordem que el safareig i l’aqüeducte estan inclosos en el catàleg de béns i espais protegits del patrimoni cultural del municipi de Finestrat.
Les obres, amb un pressupost de 148.749,52m han sigut cofinançades per l’Ajuntament de Finestrat i la Generalitat Valenciana.