L’exposició ‘Rupestre. Els Primers Santuaris’ del Museu Arqueològic d’Alacant ha guanyat el premi German Design Award per la contribució pionera del seu projecte arquitectònic al panorama internacional. A través d’aquest certamen, el Ministeri d’Economia i Tecnologia alemany reconeix i enalteix productes, projectes, fabricants i dissenyadors de tots els racons del món.
La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha valorat aquest reconeixement “com una prova més de la qualitat expositiva del MARQ, que ofereix singulars propostes gràcies a un extraordinari treball de col·laboració en el qual, en el cas de Rupestre, van intervindre diverses disciplines per a aconseguir un brillant projecte museològic”.
La mostra, dissenyada pel cap d’Arquitectura de la Diputació d’Alacant, Rafael Pérez, i per l’arquitecte Ángel Rocamora, es va exposar l’any passat en el MARQ i va rebre més 85.000 visites. El jurat d’aquests prestigiosos guardons, que se centren en els assoliments excel·lents dels diferents camps del disseny i la comunicació, ha destacat l’original i envolupant aposta expositiva del museu alacantí, especialment l’estructura del sostre poligonal en forma de cova d’una de les sales.
Pérez ha destacat la dificultat del projecte i ha manifestat que, en gran part, el seu èxit es deu al realisme de les reproduccions. “En una exposició d’art rupestre la dificultat és que no pots portar les peces, cal aconseguir que els calcs o dibuixos reflectisquen amb fidelitat les pintures en grandària real”, ha detallat.
El discurs expositiu se centrava en els vestigis pictòrics, plasmats sobre la roca fa més de 10.000 anys, a través d’un projecte de museografia que s’estenia per les tres sales d’exposicions temporals del MARQ i convidava als visitants a un viatge en el temps. L’objectiu era ressaltar les pintures rupestres i explicar el seu origen, interpretació i context, amb la peculiaritat de mancar d’objectes tangibles.
Des d’un passeig per la Cova de Altamira, referent universal de l’art paleolític, fins a la contemplació de l’art contemporani del mallorquí Miquel Barceló, passant per l’art macroesquemático del Santuari de Pla de Petracos, l’exposició va tindre una gran repercussió a la província i va rebre més 85.000 visites.
Comentarios