L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, la regidora de Cultura, Mª Dolores Padilla, el director Comercial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, Felipe Polit, el director de l’Autoritat Portuària, Carlos Eleno Carretero i el representant de l’obra de Sebastião Salgado a Espanya, Miguel González han inaugurat el dijous 26 de juliol l’exposició Sebastião Salgado. Gènesi. Art en el carrer.

Barcala, ha volgut en primer lloc «agrair a l’Obra social la Caixa la seua confiança i que haja triat Alacant com a destinació, regalant-nos l’oportunitat d’acostar-nos als escenaris més sorprenents del món a través de l’excepcional treball de Sebastiào Salgado«.

De la mateixa manera, el primer edil ha traslladat la seua «enhorabona a Salgado, no solament per la seua excepcional capacitat artística per a capturar la bellesa dels paisatges tan sorprenents, sinó pel missatge que transmet per a comprometre a la societat amb la cura del medi ambient a través d’aquesta exposició que van a poder visitar no solament els alacantins sinó els milers de turistes que ens visiten, alertant així sobre la importància de la pèrdua dels ecosistemes«.

L’alcalde ha assenyalat «el compromís de la nostra ciutat amb la preservació de les nostres espècies i paisatges, que tots tenim el deure protegir tractant de generar una consciència de solidaritat amb el medi ambient a través d’iniciatives innovadores com aquesta, que persegueixen l’objectiu de transformar la nostra societat«.

Dins de la seua programació cultural, l’Obra Social ”la Caixa” presta una atenció preferent a les manifestacions artístiques més contemporànies, les dels segles XX i XXI. Mitjançant les seues exposicions sobre cinema i fotografia, l’Obra Social ”la Caixa” vol mostrar la influència de les imatges en la sensibilitat contemporània i destacar el paper dels grans creadors visuals del segle XX en la nostra forma de veure el món. Amb el seu programa Art en el carrer, l’Obra Social ”la Caixa” pretén convertir Alacant en un museu a cel obert i acostar l’obra d’artistes de renom en el panorama internacional.

El programa Art en el carrer va iniciar la seua marxa en 2006, i des de llavors ha acostat al públic les creacions d’artistes contemporanis com Manolo Valdés o Igor Mitoraj, així com referents de la modernitat com Auguste Rodin o Henry Moore. Les exposicions compleixen una funció social: són una eina de coneixement i d’integració a l’abast de tots, la qual cosa representa l’objectiu últim de l’Obra Social ”la Caixa” en el plànol cultural.

Ara, l’entitat al costat de l’Ajuntament d’Alacant i l’Autoritat Portuària, presenten l’exposició Gènesi, que mostra l’excepcional treball del fotògraf brasiler Sebastião Salgado. Es tracta del seu tercer projecte a llarg termini sobre temes globals, després dels seus anteriors treballs Treballadors i Èxodes. Si en aquests dos projectes va retratar la condició humana i va evidenciar les desigualtats del món actual mitjançant un llenguatge plàstic personal, profund, poètic i d’alta qualitat formal, en Gènesi posa el focus en el món natural i ens convida a interrogar-nos sobre l’estil de vida humà actual i el seu impacte en els recursos naturals del planeta.

«Gènesis»: un homenatge sense precedents a l’esplendor de la naturalesa

A la fi de 1990, després de diverses dècades de treball a tot el món fotografiant les grans transformacions demogràfiques i culturals del nostre temps, Sebastião Salgado va tornar al seu lloc natal, una finca ramadera en la vall del riu Dotze, en l’estat de Mines Gerais, a Brasil. Les terres abans fèrtils, envoltades de vegetació tropical, amb una exuberant diversitat d’espècies vegetals i animals, havien sigut víctimes d’un procés de desforestació i erosió. La naturalesa semblava esgotada. La seua esposa, Lélia Wanick Salgado, va tenir la idea de replantar un bosc amb les mateixes espècies autòctones, recreant l’ecosistema que Salgado havia conegut de xiquet. A poc a poc els animals van ser tornant, fins a aconseguir un complet renàixer, i en l’actualitat la finca és un espai protegit.

Aquesta experiència es troba en la base del projecte fotogràfic de Gènesi. Al principi, va ser concebut com a denúncia de la desaparició d’espais únics del planeta, però les vivències quotidianes de la finca de la vall del riu Dotze van portar a Salgado a canviar el signe de la seua recerca. Al llarg de vuit anys, en trenta-dos viatges a llocs remots de tot el planeta, ha localitzat paisatges terrestres i marítims, ecosistemes i comunitats humanes que s’han mantingut intactes. El resultat és un cant a la majestuosidad i fragilitat de la Terra, així com un advertiment del que pot perdre’s per l’acció humana. Gènesi uneix impressionants imatges de paisatges i vida salvatge al costat de retrats íntims de comunitats humanes que segueixen vivint segons les seues tradicions ancestrals.

Salgado captura algunes de les localitzacions més remotes del planeta, mostrant un món natural on l’impacte humà ha sigut mínim. Així, la mostra permet descobrir extraordinàries imatges de gegantescs deserts i terres gelades de l’Antàrtida, boscos tropicals i temperats, serralades d’imponent presència, etc.

El propi fotògraf ho explica així: “Els meus projectes anteriors van ser periples a través de les tribulaciones de la humanitat. Est, no obstant açò, va anar el meu homenatge a l’esplendor de la naturalesa. En viatjar a peu, en embarcacions, avionetes o globus, mentre fotografiava volcans, icebergs, deserts i jungles vaig contemplar un món que no ha canviat en mil·lennis. A més, amb els animals en el seu hàbitat natural, des de pingüins, lleons marins i balenes de l’Antàrtic i l’Atlántico Sud fins a lleons, ñúes i elefants d’Àfrica, vaig sentir que era un privilegi contemplar els cicles de la vida en contínua repetició”.

L’exposició, comisariada per Lélia Wanick Salgado, està formada per 38 fotografies en un èpic blanc i negre que són el testimoniatge d’una llarga coexistència dels humans amb la naturalesa, i una oda visual a un món que hem de protegir.

Gènesi s’estructura en cinc apartats, representant cadascun d’ells una extensa regió amb diversos ecosistemes i col·lectius humans: «Els confines del sud», Geòrgia del Sud, les Malvines, la península de Valdés i les illes Sándwich; «Santuaris», les illes Galápagos, Indonèsia, i els ecosistemes de Madagascar; «Àfrica», del delta del Okavango a Botswana i el parc de Virunga en la triple frontera entre el Congo, Rwanda i Uganda, al desert d’Algèria; «Les terres del nord», paisatges d’Alaska i de l’altiplà del Colorit a Estats Units, el Parc Nacional de Kluane en l’illa de Baffin (Canadà) i les regions septentrionals de Rússia, el nord de Sibèria i la península de Kamchatka; «L’Amazònia i el pantanal», la confluència dels rius Negre i Solimõés en Rageu-vos, els parcs nacionals de Canaima (Veneçuela) i de Nota de premsa 6 Xingú (Brasil), i el Pantanal, el major aiguamoll del món, a cavall entre Brasil, Bolívia i Paraguai.

Visites guiades i informació

Visites guiades públic general: Dissabtes i diumenges, a les 19h. Sense reserva prèvia

Servei d’Informació Obra Social ”la Caixa” Tel. 900 22 30 40 info@fundacionlacaixa.org