Els treballs «Sempere: Geometria de l’intemporal», de Lucía Sol Spinelli, i «La quarta barra», de Thais Peñalver i Santiago García, són els guanyadors en la tercera edició dels Premis del Documental Alacantí DOCS ALC, convocats per l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.
L’obra dedicada a Sempere s’ha alçat amb el guardó al millor documental de temàtica lliure realitzat per autors nascuts o residents a la província, mentre que “La cuarta barra” correspon al de temàtica de la cultura o el patrimoni alacantí, tal com ha explicat el diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro: “Per a la Diputació d’Alacant és una satisfacció presentar aquesta nova edició del certamen que enguany ha duplicat pràcticament el nombre de treballs presentats -de 7 a 14- i, a més, ha augmentat la quantia dels premis”, ha manifestat Navarro.
L’Institut Alacantí de Cultura ha incrementat en 500 euros l’import dels guardons per a cada modalitat en aquesta tercera convocatòria. D’aquesta manera, el documental de Lucia Sol Spinelli ha rebut 3.000 euros, mentre que al de Thais Peñalver li han correspost 2.000. A més, el jurat ha acordat concedir dues mencions, sense dotació econòmica, als documentals titulats “La decisió de Joaquina”, de Luis Javier Falcó, en la modalitat d’autor alacantí, i “Poble de peix”, de Marta Asensi i Jaume Lloret, en la modalitat de temàtica alacantina.
El jurat ha destacat l’alt nivell dels documentals presentats i la varietat de temàtiques, que van des de l’art i la música fins a les tradicions pesqueres, els ovnis, la literatura, el patrimoni o temes de diferent temàtica social. En aquesta edició, l’elecció ha sigut a càrrec de Pilar Pérez Solano, directora, productora i guionista del Goya a la millor pel·lícula documental per «Les mestres de la República» i directora de la minisèrie recentment estrenada «Sorolla»; Vicente Seva, director del Festival de Cinema d’Alacant i guanyador d’un dels premis l’any passat; Mario Paul, membre de l’equip de l’Institut Gil-Albert i director de Documentals; i Cristina Martínez, directora cultural del IAC.
Com ha recordat la directora del IAC, Cristina Martínez, “l’objecte d’aquests premis és, d’una banda, incentivar la producció de documentals i peces audiovisuals realitzats per autors nascuts o residents a la província d’Alacant; i per una altra, reconéixer el treball realitzat en l’àmbit audiovisual a les millors produccions documentals de temàtica relacionada amb la província d’Alacant”. El lliurament oficial dels premis tindrà lloc divendres que ve 29 de novembre, a les 18.30 hores, en un acte que se celebrarà en el Museu de Belles Arts d’Alacant, MUBAG.
Documentals guanyadors
«Sempere: Geometria de l’intemporal» recorre la vida i obra de l’insigne alacantí, un dels artistes més rellevants de la segona meitat del segle XX. Mitjançant entrevistes i documents d’arxiu, la cinta descobreix moments claus en el recorregut artístic i personal del qual va ser pioner en la construcció de la modernitat artística a Espanya i creador de l’actual Museu d’Art Contemporani d’Alacant.
Quant a «La quarta barra», els autors realitzen un homenatge a les persones que van arrancar i es van sumar al rap improvisat a la ciutat d’Alacant. Un homenatge al ‘parc’, no tant com ubicació habitual on es fa freestyle, sinó com a nom genèric per al conjunt d’artistes que fan free en eixa localització, tal com el defineixen els seus directors, i que s’han convertit en un referent d’aquesta disciplina.
Comentarios