L’Aula de la Salut de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant en col·laboració amb l’Hospital General (Departament de Salut Alacant), Cdt Alacant, Cookpad Spain i Gasterra posa en marxa durant el mes de març el taller “L’alimentació mediterrània: la nostra millor aliada per a una vida saludable” dirigit a persones que vulguen aprendre les nocions bàsiques d’una alimentació saludable.

Els estils de vida inadequats (alimentació poc saludable, activitat física insuficient, consum de tabac i alcohol) són en general factors associats a l’origen i desenvolupament de malalties cardiovasculars. Els factors de risc que més evidència reuneixen en relació amb l’increment de risc cardiovascular són l’excés de pes, l’obesitat central, la hipertensió, les dislipèmies, la diabetis i la baixa forma cardiorespiratòria ocasionada en part per la falta d’exercici. Queda fora de dubte la influència que sobre ells tenen algunes pràctiques alimentàries com l’alt consum de greixos saturats, sal i carbohidrats refinats, així com un baix consum de fruites i vegetals.

En aquest sentit, estils de vida basats en els patrons de dieta mediterrània actuen com a factors protectors enfront de nombroses malalties crònic-degeneratives. En concret, la piràmide de la Dieta Mediterrani: un estil de vida actual, és un recurs d’educació per a la salut que incorpora nous conceptes com els factors culturals, socials, de tradició gastronòmica i de sostenibilitat. A més d’això inclou elements propis d’un estil de vida mediterrània, com la migdiada, la convivència o l’estil de vida actiu.

És una de les poques piràmides que per primera vegada inclou en la seua base, el consum de fruites i verdures en disminució dels aliments refinats rics en hidrats de carboni, relegant als estrats superiors més estrets els aliments que han de consumir-se amb moderació. En definitiva, no es tracta només de donar prioritat a un determinat tipus d’aliments, sinó de la manera de seleccionar-los, cuinar-los i consumir-los per a aconseguir l’objectiu que siguen saludables, saborosos i plaents.

En aquest sentit, la dieta mediterrània ha sigut estudiada pels seus nombrosos efectes beneficiosos per a la salut. En l’actualitat existeixen diversos estudis científics centrats a estudiar la relació entre la dieta mediterrània i la salut i en concret mostrarem les aportacions de l’ESTUDI PREDIMED Prevenció Primària de la Malaltia Cardiovascular amb la Dieta Mediterrani, un dels estudis més importants a nivell nacional i internacional.

Descobrirem que Menjar Mindful o Alimentació conscient, no és més que portar l’atenció conscient a l’alimentació. Mindfulness és una manera de parar atenció en el moment present sense judicis ni crítiques i amb una actitud d’amabilitat i afecte.

Els objectius, per tant, del taller són potenciar la qualitat de vida relacionada amb la salut promovent una alimentació saludable basada en la dieta mediterrània, coneixent les seues característiques principals a més de distingir els diferents nutrients, les seues funcions i les seues ingestes diàries recomanades així com conéixer el paper que juguen els nutrients com a factors relacionats amb la malaltia/salut cardiovascular. Finalment, desenvolupar habilitats pràctiques en cuina perquè aquesta és saludable, saborosa i plaent.

Continguts, dates i horari

L’alimentació mediterrània: la nostra millor aliada per a una vida saludable (4 hores)

02/03/2020, 17.30 – 19.30 h.

09/03/2020, 17.30 – 19.30 h.

Generar habilitats per a posar en pràctica la cuina mediterrània (4 hores)

16/03/2020, 17.30 – 19.30 h.

23/03/2020, 17.30 – 19.30 h.

L’activitat es desenvoluparà en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, C/ Sant Ferran, 40 i està coordinada per Adela Alonso Gallegos, Adjunta d’Infermeria d’Atenció Primària en el Departament de Salut Alacant-Hospital General, Alejandra Martín Muñiz, nutricionista i Ana Zaragoza Martí, nutricionista Universitat d’Alacant i Subdirectora de Gasterra.

La inscripció és gratuïta i estarà disponible a partir del 24 de febrer als 9.00 h. (punxant ací).