Proyectos en Cuarto Creciente, l’associació sense ànim de lucre ACTES així com Cota Cero Diseño  i Comunicación van emprendre fa uns mesos la creació de la Plataforma Sostenemos Cultura.

L’objectiu d’aquesta plataforma és posar en valor el paper fonamental dels artistes i professionals del sector de la cultura i pal·liar la vulnerabilitat econòmica a la qual estan subjectes i que presenta setmanalment un projecte artístic en la revista LOBLANC per a coneixement del conjunt d’alacantins i alacantines.

Aquesta setmana li ho dediquem a Enso Films, una productora audiovisual per a mirar a través de la lent i comunicar emocions a través de la seua càmera. Un dels promotors de Enso Films és Aguilar Liriano, fotògraf i director amb més de 5 anys d’experiència en el camp de l’audiovisual. Màster en Comunicació i Indústries Creatives per la Universitat d’Alacant, Espanya. En els seus primers anys va exercir la seua activitat com a assistent de càmera i elèctric en diferents llargmetratges com El Retorn, El Compromís i Port Pare. En els seus següents anys va treballar entre altres projectes com a director de fotografia del documental per a Televisió Espanyola “Les veus de Pilar Jurado” i la sèrie web Dele Viatge. Daniel ha dirigit tant ficció com documental, alguns d’aquests curtmetratges han sigut seleccionats en festivals com el Festival Internacional de Cinema San José Paz amb la Terra, Shnit Shortfilm Festival i XARXA en Curts (una xarxa que distribueix curtmetratges a nivell latinoaméricano) i Allucinema Fest.

Actualment, treballa juntament amb el seu soci Juan Valverde Fonseca en la productora audiovisual Enso Films, a San José, Costa Rica.

Enso Films és una empresa de producció audiovisual i comunicació especialment dedicat a la creació de continguts, en les àrees de documental, ficció, vídeo corporatiu, entre altres.

Es va crear l’any 2016 de la mà de Juan Valverde Fonseca i Daniel Aguilar Liriano, dues recien graduats de l’escola de Cinema i Tv de la Universitat Veritas. Aqueix mateix any, l’empresa va ser seleccionada per a participar de les capacitacions de la desenvolupadora de negocis Programa Llavor, amb l’auspici del Ministeri de Cultura de Costa Rica. Entre els seus primers treballs es troben l’enregistrament de l’esdeveniment de Xiques Poderoses en FIU School of Journalism and Mass Communication a Miami. Un moviment que promou més dones en tecnologia de mitjans, el vídeo institucional de RACSA (Radiofonica Costa-riqueny S.A) i el documental Xiquetes en Tecnologia del Parc de la Llibertat. Quant al desenvolupament de propietat intel·lectual, Enso Films ha produït tant documental com ficció. Dins de les producciónes més destacades es encuenta, “Aprenc quan viatge”, el seu primer llargmetratge documental, el qual conta la història d’un grup d’estudiants d’una escola Montessori a Orlando Florida, els quals s’embarquen en una expedició per Costa Rica per a aprendre sobre la seua cultura i ecologia. Actualment, Enso Films treballa en l’etapa de desenvolupament i alçament de projecte de dos llargmetratges de ficció.

El seu principal interés és que cadascuna de les seues produccions reflectisca tant sensibilitat artística i contingut social. Equilibren els seus projectes per a satisfer les necessitats dels seus clients i brindar-li entreteniment a audiències famolenques de contingut audiovisual.

Capturar el temps

Capturar el temps és un documental sobre l’ofici de la fotografia i les preguntes que els fotògrafs es fan quan decideixen dedicar la seua vida a això. La nostra vida? “Sí. En el meu cas, exploracions de xiquet, estudis i moltes hores de pràctica i observació. I crec que així continuarà, per molts anys”.

El temps, la memòria, la fotografia; tot mesclat. Això els apassiona. D’alguna forma, des de xiquet, han intentat mesclar totes les seues experiències en una imatge. Potser d’aqueixa forma es poden comprendre coses que d’una altra forma serien impossibles d’entendre.

En veure l’obra de Don Claudio Cruz i conforme ho va anar coneixent a ell com a persona, es va despertar l’esperança que podré conéixer-me millor a mi mateix. “Estic caminant en el món subtil de la intuïció i no en el sospitós terreny de les certeses, aqueixes que pretenen conéixer-lo tot i saber-ho tot. Explore, observe, sent, reflexione”.

Don Claudio va aprendre fotografia del seu germà Hernán Cruz, quan a penes era un jove de 14 anys. De manera empírica Don Claudio, va començar a fer els seus primers passos en la fotografia quan es ficava en els cafetales amb la seua cambra de calaix per a fer retrats dels agafadors de café.

Per aqueixes fotos cobrava unes quantes pessetes. D’aqueixa manera, Don Claudio va aprendre no solament un ofici, sinó que va anar donant-li vida a una passió. Don Claudio sentia una imperant necessitat de retratar el quotidià i els costums del seu poble. Volia realitzar un registre documental dels fets que esdevenien al seu voltant, al seu poble, però també pensava en el valor històric que algun dia arribarien a tindre aqueixes imatges. Ho tenia clar: estava capturant el temps. Estava atrapant el transcórrer de la seua existència en fotografies.

Aquest documental fa un acostament a la idea de la confrontació del passat amb el present, manifestat en la vida de Don Claudio, en un Guápiles en el qual ell ja no coneix a ningú ni ningú ho coneix a ell.

Capturar el temps és una reflexió personal i una mirada en Don Claudio per a tractar de resoldre els propis qüestionaments sobre l’ofici de la fotografia i el cinema.