Fa tres mesos va nàixer a Alacant la Plataforma Sostenemos Cultura creada per Projectes en Quart creixent, l’associació sense ànim de lucre ACTES i Cota Zero Disseny i Comunicació al costat de diferents professionals del sector cultural. L’objectiu de la plataforma és posar en valor el paper fonamental dels artistes i professionals del sector i pal·liar la vulnerabilitat econòmica a la qual estan subjectes.
La plataforma conté una biblioteca d’artistes i professionals de diferents disciplines culturals del món del teatre, audiovisual, música, fotografia, literatura, poesia o dansa i que es presenten setmanalment un projecte artístic en la nostra revista LOBLANC per a coneixement del conjunt d’alacantins i alacantines.
Aquesta setmana li ho dediquem a Iría Fariñas, dona que va nàixer molt primerenc (potser per això li agrada matinar) a Madrid en 1996. És un motor cultural especialment centrada en la literatura en totes les seues versions: poesia, relats i novel·la. I li posa, en diferents mitjans, veu i paraules a les creacions d’altres autors i autores.
La seua primera publicació va ocórrer en 2010 amb una novel·la juvenil en l’editorial Athia. Va quedar finalista en l’IX Premi Jordi Sierra i Fabra de novel·la juvenil en 2013. En 2019 va publicar el seu primer poemari (“Ayer ya será tarde”) amb l’editorial La Poesía Mancha i a partir d’ací va col·laborar amb diverses antologies i fanzines: 52 setmanes (Entropia edicions), Carn per al gos nº4 (Letras de Contestania), la revista del DIY de Cosmopoética, Estimem la poesia (antologia solidària per a l’associació Canviarem el teu món), Trépano (editorial Ojos de sol), etc.
A la fi de l’any passat va quedar finalista en el premi IASA de microrelat, l’antologia del qual publicarà Páginas de Espuma. Al febrer d’enguany va publicar el seu segon poemari (“Vista aérea”) amb l’editorial Entre Ríos i es troba en el procés d’edició del tercer (“Antinòmia”) amb Postdata edicions. D’altra banda, està a l’espera de la resposta editorial per a una novel·la i un llibre de relats curts.
Col·labora amb tertúlies i revistes digitals, i organitza esdeveniments i cicles literaris especialment en el bar cultural Aracataca (on està funcionant molt bé un cicle de recitals poètics anomenat La set i un narratiu anomenat La fam).
Dirigeix un projecte sociocultural que proporciona tallers creatius en instituts de secundària: Reescrivint El nostre Món (tota la informació en la web: http://www.reescribiendonuestromundo.com ) i forme part del seu equip docent.
Tots els dimarts està en un directe en Instagram amb Silvia Campos, en el programa “Ribes”, en el qual parlen sobre literatura de manera temàtica.
La seua faceta artística li porta a estar ficada en col·laboracions creatives transversals, en les quals es creuen diferents disciplines (música, dansa, literatura, etc). De tant en tant, dibuixa i pinta (entre altres coses, ha il·lustrat una part de les samarretes de la marca tèxtil barcelonina Món), i ara ha començat a experimentar amb el collage digital usant com a base material fotogràfic propi.
Comentarios