El Museu Boca del Calvari de Benidorm ultima el muntatge de la seua pròxima exposició que, en aquest cas, estarà dedicada a la fotografia i albergarà l’obra d’una de les figures més rellevants del nostre país en aquest camp, com és Alberto García-Alix (Lleó, 1956). ‘Sota aquesta llum que arrossega la meua mirada a les ombres’ és el títol de la mostra, que s’inaugura aquest divendres i que està composta per una selecció reduïda de l’exposició ‘D’on no es torna’, que el creador va realitzar l’any 2007 per al Museu Nacional Reina Sofia.
L’edil de Patrimoni Històric i Cultural, Ana Pellicer, ha assenyalat que “per a Benidorm és tot un luxe poder mostrar un pedacito de l’obra d’Alberto García-Alix”. En concret, un compendi d’aquella exposició que comptava amb dues-centes fotografies i que repassava el seu treball des de 1976 al 2007, imatges “que no segueixen cap ordre cronològic, però que ens introdueixen en la intimitat del fotògraf i ens acosten al seu univers del moment en la qual van ser captades, gràcies al matís autobiogràfic que García-Alix imprimeix sempre en la seua obra”, ha explicat la regidor.
Ana Pellicer ha avançat que la mostra podrà visitar-se a partir d’aquest divendres, en una inauguració que serà a les 12.30 hores i en la qual participarà el propi artista, i fins el mes vinent de novembre en el Museu Boca del Calvari.Igualment, la responsable de Patrimoni Històric i Cultural ha convidat a visitar-la a “qualsevol persona interessada en la fotografia o en l’art en general”, en tractar-se “ d’una ocasió única per a introduir-se en l’obra d’aquest Premi Nacional de Fotografia, un creador que, des del seu cru i inimitable blanc i negre, ha retratat a moltes personalitats del nostre país, realitzant al seu torn el retrat social de tota una època, partint de la generació de la ‘Moguda madrilenya’ fins hui en dia”.
Sobre l’autor
Alberto García-Alix és un artista dels quals a penes necessiten presentació. Nascut a Lleó en 1956, és principalment fotògraf, però també creador audiovisual, escriptor i editor. Realitza les seues primeres exposicions, al començament dels huitanta, en les galeries Moriarty i Buades (Madrid) i Portafollio Gallery (Londres).
Al llarg de la seua carrera, el seu treball fotogràfic i audiovisual s’ha mostrat en espais, com el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, Els Rencontres Internationales d’Arlès, la parisenca Maison Européenne de la Photographie, el Museu Casa de la Fotografia de Moscou, el Museu d’Art Contemporani de Castella i Lleó (MUSAC), i en el Museu Nacional del Prado, entre molts altres. Les seues obres es troben en grans col·leccions d’art de tot el món, com l’alemanya Deutshe Börse o els Fons Nacionals d’Art Contemporani de França.
Entre els múltiples reconeixements que ha rebut destaquen el Premi Nacional de Fotografia (1999), el Premi de Fotografia de la Comunitat de Madrid (2004), el Premi PHotoESPAÑA (2012), i el Premi Trajectòria de la Fundació ENAIRE 2022, any en què rep a més el Premi del Público de PHotoEspaña per l’exposició, “Fantasies en el Prat”, mostra en la qual crea el seu propi imaginari a partir de la pinacoteca que alberga el Museu del Prado, utilitzant la tècnica de la múltiple exposició fotogràfica sobre pel·lícula analògica.
A més, és ‘Cavaller de l’Ordre de les Arts i de les Lletres de França’ des de l’any 2012 i en 2019 el Ministeri de Cultura espanyol li concedeix la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles arts.
Com a autor, ha publicat una dotzena de llibres de fotografia i diverses obres audiovisuals on narrativa i imatge es complementen. Entre elles, ‘D’on no es torna’, una creació fílmica de 40 minuts, adquirida pel Museu Nacional Reina Sofia.
Va ser director i fundador de la revista de culte ‘El Cant de la Tripulació’ (1989-1997), i cofundador de Cap de Fredeluga (2011-2023), editorial sota la qual ha publicat alguns dels seus treballs: ‘El paraíso de los Creyentes’, 2011; ‘Diaporamas’, 2012; ‘MOTO’, 2015; la trilogía de la revista ‘Motorcycle Family Circus’ (2016-2021) y ‘Archivo Nómada (2023)’.
Comentarios