Fundació Aquae, la fundació de Hidraqua, organitza un any més el concurs nacional Stockholm Júnior Water Prize, destinat a alumnes entre 16 i 21 anys en què podran presentar els seus projectes d’investigació escolar dirigit a millorar la qualitat de vida de les persones i el planeta, mitjançant la millora de la qualitat de l’aigua, la gestió dels recursos hídrics, i la protecció o el tractament de l’aigua, ja siga potable o residual.
Conegut com a Premi Nobel Juvenil de l’Aigua, aquest certamen està destinat a l’alumnat de centres educatius de secundària, batxillerat i formació professional. El termini per a la presentació de les candidatures, que podran realitzar-se per grups de fins a dues persones, ja està obert a través de la pàgina web de Fundació Aquae, on es pot consultar tota la informació, bases i criteris de presentació de treballs. El 20 de març de 2023 serà l’últim dia per a la recepció de candidatures i el 4 de maig tindrà lloc a Madrid la final nacional d’aquest concurs en el qual professionals de reconegut prestigi del sector de l’aigua triaran la candidatura guanyadora. Aquest equip viatjarà a l’estiu a Estocolm (Suècia), per a participar de la final internacional del Stockholm Júnior Water Prize.
Afrontar els grans desafiaments del sector de l’aigua és un dels reptes fonamentals per al desenvolupament sostenible del planeta. A Espanya, la gestió eficient de l’aigua, l’aposta per l’economia circular, la necessitat d’inversió en infraestructures hídriques, la disposició de solucions que permeten fer front a les conseqüències directes del canvi climàtic o la digitalització del cicle integral de l’aigua, són alguns dels reptes als quals aquest sector s’enfronta.
Un desafiament que necessita ser abordat amb urgència i en el qual els estudiants de hui i, per tant, professionals del demà hauran d’abordar amb major contundència. D’aquí ve que des de 1997 s’organitze el concurs internacional Stockholm Júnior Water Prize, i que, des de fa huit anys, s’organitza a Espanya per part de Fundació Aquae.
“Es tracta d’una experiència en la qual xiques i xics treballen, investiguen, col·laboren i s’esforcen per a aportar solucions als diversos i complexos problemes que pateix el nostre planeta. A través d’aquest concurs tenim l’oportunitat d’ensenyar a l’alumnat a apreciar la nostra biodiversitat, a valorar els nostres rius i oceans, a tindre consciència mediambiental; i per tant, a posar a les seues mans l’oportunitat de canviar el món” apunta Lydia Castro Núñez, docent que va acompanyar a Estocolm a un dels equips que va guanyar la final nacional.
Exemple de la gran experiència que suposa aquest certamen el manifesta l’espanyola Rosa Lozano, que al costat d’Elisabeth Pozo i Rocío Ruiz, van fer història a l’ésser les guanyadores en la final internacional Stockholm Júnior Water Prize en 1999. Any en què a més Espanya participava per primera vegada en aquest prestigiós certamen. Lozano apunta que “el més important que em vaig emportar d’Estocolm no va ser un trofeu: va ser el viscut, i la certesa de no voler que el meu contacte amb la ciència acabara ací. Uns mesos més tard, començava la carrera de Biologia en la Universitat de Màlaga; cinc anys després, la meua tesi en l’Àrea de Genètica de la Facultat de Ciències de la mateixa universitat i hui dia dirigisc el meu propi grup d’investigació al Xangai Center for Plant Stress Biology, de l’Acadèmia Xinesa de Ciències”.
Comentarios