La consellera de Cultura Raquel Tamarit ha visitat Guardamar del Segura, que ostenta el títol de capital cultural valenciana 2023 al costat de Geldo, un reconocimento anual que atorga Cultura de la Generalitat.
La responsable de la Generalitat ha estat acompanyada per l’alcalde de la localitat, José Luis Sáez i la regidora de Patrimoni Arqueològic, Educació, Infància, Cultura i Hisenda, Pilar Gay.
La visita s’ha realitzat en el marc de la reunió entre els equips de la Conselleria i de l’Ajuntament per a determinar les activitats culturals que la Generalitat programarà durant aquest any en la població de la Vega Baixa.
La consellera Raquel Tamarit ha destacat que “Guardamar del Segura i, per extensió, la Vega Baixa és el nostre epicentre cultural enguany. S’ha guanyat el reconeixement de capital cultural de totes les valencianes i valencians perquè aposta clarament per la promoció cultural com a element bàsic del seu dia a dia. Per això estem ultimant un catàleg específic d’activitats produïts per les institucions culturals de la Generalitat que complemente l’excel·lent programació que ja té determinada l’Ajuntament enguany tan especial.”
“Per part nostra, estem a la sencera disposició de Guardamar del Segura per a programar activitats audiovisuals, escèniques, musicals, operístiques i exposicions de primer nivell, que portarem amb molt de gust durant aquest any”, ha afegit la responsable de Cultura de la Generalitat.
La Conselleria ha oferit programar cicles de pel·lícules guanyadores dels Premis Berlanga de l’audiovisual valencià; organitzar projeccions de material fílmic històric de Guardamar del Segura conservat en la Filmoteca Valenciana; programar la producció de teatre de carrer ‘Voràgine’; propostes musicals d’excel·lència com l’actuació del Cor de la Generalitat, la Orquestra de la Comunitat Valenciana i del Centre de Perfeccionament dels Arts. Així mateix Guardamar del Segura compta amb la mà tendida del departament de la consellera Tamarit per a dur a terme dos concerts del Festival d’Orquestres CaixaBank, així com de diversos concerts del Circuit Sonora. Tot aquest catàleg es completa amb el disseny de tres exposicions basades en les obres d’art de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat.
En total, dur a terme a Guardamar del Segura els muntatges culturals que s’han oferit per part de la Generalitat compten amb una inversió del departament de Tamarit de prop de 100.000 euros, als quals se sumen 100.000 euros que la Conselleria destina directament a Guardamar del Segura per haver merescut el reconeixement de capital cultural valenciana.
Per part seua, l’alcalde José Luis Saez ha destacat estar “Molt content, emocionat i agraït per aquest guardó que ve a mostrar a tota la Comunitat Valenciana la potencialitat de Guardamar del Segura en l’aspecte cultural, patrimonial i històric”, i ha volgut també “gradecer a tots els companys de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Guardamar per tots aqueixos anys de treball perquè aquest guardó siga una realitat i per descomptat a la Conselleria de Cultura,que ha confiat en el projecte de Guardamar i que ha vist que aqueixes inversions que han procurat durant tant de temps han donat els seus fruits”.
La consellera ha tingut l’oportunitat de visitar diverses instal·lacions culturals de la ciutat com el Museu del Museu de l’enginyer Mira, l’Auditori Escola de la Música i ha aprofitat per a conéixer de primera mà un dels elements patrimonials més importants de Guardamar del Segura: el jaciment arqueològic de la Rábita califal.
Cal recordar que la distinció de capitals culturals valencianes és un reconeixement anual creat en 2016 per la Conselleria de Cultura. El seu objectiu és incentivar la vertebració de la cultura, la descentralització de l’oferta cultural, la millora de les comunicacions entre la Generalitat i els agents culturals del territori valencià i l’accés universal a la cultura per part de la societat.
Cal recordar que Guardamar del Segura va ser seleccionada com a capital cultural valenciana 2023 per a un municipi de més de 5.000 habitants. Amb el projecte ‘Guardamar del Segura, cultura de dunes i aigua’, la localitat de la Vega Baixa compta amb una proposta que engloba espectacles culturals, 2 promoció del ric patrimoni arqueològic del municipi i una extensa programació didàctica de tallers, rutes i visites guiades. Justament en la part didàctica se centra molt en la potenciació cultural per als més xicotets amb el personatge Duna.
A més és una població que disposa d’un excepcional patrimoni arqueològic com són els jaciments de La Ràbita Califal i La Fonteta, així com una icona com és el bust de la Dama de Guardamar; sense oblidar la importància que té com a enclavament quant a l’arqueologia submarina.
Comentarios